Radovi u Palisinoj gotovi do kraja travnja

Palisina ulica (N. LAZAREVIĆ)
Palisina ulica (N. LAZAREVIĆ)

Svi radovi u Palisinoj ulici, ne bude li nepredviđenih situacija, mogli bi biti dovršeni do konca travnja, izvijestili su jučer iz nadležnog gradskog odjela na naš upit hoće li prometnica biti gotova do Uskrsa kada neslužbeno i počinje turistička sezona. Nešto ranije, za oko 20 dana, trebali bi pak biti gotovi radovi oko kružnog toka na Ulici prekomorskih brigada kada će biti puštena u promet.

Pomalo štufi radova

- Trenutno su u tijeku radovi na kružnom toku na križanju Palisine i obilaznice. Već danas bi se ondje ponovo trebao preregulirati promet da bi se počelo s radovima na prometnici oko kružnog toka i južno prema moru. Prometnica ostaje u jednakim gabaritima kao što je bila i prije početka radova, osim što će kružni tok biti sigurniji i primjereno uređen, izvijestili su iz Grada Pule.

Radovi na rekonstrukciji kanalizacije pak, odvijaju se planiranom brzinom stoga se očekuje da će biti gotovi do 31. ožujka nakon čega će se krenuti s asfaltiranjem prometnice. Trenutno se radi na kanalizaciji donjeg dijela dionice Palisine, i to na potezu između Ulice Prekomorske brigade i Jelušićevog prilaza te u gornjem dijelu na križanju s Gervaisovom ulicom. Po dovršetku radova, započet će se sa širokim iskopom, postavom rubnjaka i uređenjem kolnika.

Završetkom radova okončat će se tako višegodišnje muke tamošnjih stanara ali i svih drugih građana kojima je vožnja tom ulicom bila prava noćna mora zbog nebrojenih rupa i zakrpa. Upravo se zbog odvodnje, ali i dotrajalosti asfalta i brojnih pukotina, ulegnuća i zakrpe, krenulo u kompletnu rekonstrukciju, a po završetku radova ondje će biti potpuno nova prometna površina, oborinska odvodnja i fekalna kanalizacija te u jednom dijelu nova vodovodna i plinska instalacija te elektrokomunikacijska i distribucijsko telekomunikacijska mreža (EKI/DTK).

- Veselim se skorom završetku radova jer smo pomalo "štufi" prašine, buke, vibracija i preskakanja rubnjaka da bi došli do svojih kuća i dvorišta, rekla nam je jedna stanarka Palisine koju smo zatekli kako svojim automobilom pokušava preko "barikada" izbiti na zaobilaznicu.

Separatori masti i ulja

Kazala nam je da je ipak zadovoljna što će se taj dio konačno urediti te da joj nije teško sačekati još malo ako to znači bolje i kvalitetnije uređenje oborinske odvodnje, kanalizacije, prometnice po kojoj vozi svaki dan i koja joj je godinama zadavala glavobolju. Požalila se samo što radnici stanovnicima nisu osigurali barem improvizirane rampe kako bi zaštitili gume automobila od penjanja po rubnjacima.

Prilikom izgradnje nogostupa, napomenuli su iz Grada Pule, na svim mjestima pješačkih prijelaza napravit će se rampe za sprječavanje arhitektonskih barijera. Također, uredit će se i četiri autobusna stajališta na lokacijama na kojima su se nalazila i prije rekonstrukcije. Oborinska odvodnja, pak, će se riješiti prihvatom vode putem slivnika te njenim vođenjem zatvorenim sustavom u more. Prije ispuštanja u mora pročistit će se u separatoru masti i ulja. (N. SOFTIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter