Radovi pri kraju, otvara se pravac za Proštinu

Jučer je cesta asfaltirana, danas se očekuje crtanje signalizacije (M. ANGELINI)
Jučer je cesta asfaltirana, danas se očekuje crtanje signalizacije (M. ANGELINI)

Županijska cesta od Marčane do Križa, koja je zatvorena za promet od početka studenoga, mogla bi biti otvorena za promet danas, a ako ne sutra, na Božić.

Jučer se cesta asfaltirala, a nakon toga još treba postaviti prometnu signalizaciju. Danas će radnici povlačiti horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, a ne bude li izvanrednih situacija, da padne kiša, na primjer, cesta će biti otvorena za promet, rekao je Robi Zgrablić, ravnatelj Županijske uprave za ceste iz Pazina, jednog od investitora na gradilištu u Marčani. No, i kada bude otvorena, na cesti će ostati znakovi da je gradilište otvoreno, a takva privremena regulacija bit će na snazi još neko vrijeme, dodao je on.

Obnova 500 metara

Prvotno smo pisali da će se radovi na tih 500 metara od Marčane prema mostu u dragi Mandalena trajati do 23. prosinca, no Zgrablić napominje da je ŽUC cestu u promet imao u planu pustiti 25. prosinca. Prema tome, bude li cesta otvorena danas ili sutra, investitori još uvijek ostvaruju svoje rokove.

Na terenu smo zatekli strojeve pulske tvrtke Cesta, kako asfaltiraju nizbrdicu prema selima Proštine i Dugoj Uvali, dok je ostala teška mehanizacija bila angažirana na sporednim putovima za izgradnju kanalizacije. S obzirom na to da se jučer do Križa još uvijek nije moglo županijskom cestom, u Marčani i uz magistralnu prometnicu Pula - Rijeka i dalje je bila istaknuta signalizacija o obilaznom pravcu za Proštinu preko Prodola i Krnice. Takav režim, kakav je važio i za radove prethodnih godina, zadaje velike probleme mještanima proštinskih sela koji su do Marčane, kao središta svoje općine, prinuđeni prolaziti višestruko duži put.

Rekonstrukcija županijske ceste prati izgradnju kanalizacije i pročistača čiji je investitor Istarski vodozaštitni sustav iz Buzeta. U trup prometnice položene su i vodovodne cijevi te električne instalacije potrebne za rad budućeg pročistača.

Prema Dugoj Uvali

Obnovljena dionica više se ne bi trebala zatvarati u potpunosti za promet, iako Zgrablić upozorava da će još neko vrijeme vladati privremeni prometni režim zbog radova i mehanizacije. No, činjenica je pak da mještani Marčane, Proštine i svi oni koji voze prema Dugoj Uvali moraju računati na to da će se ovaj pravac uskoro zatvarati i zbog rekonstrukcije mosta u dragi Mandalena. Taj je projekt više putra najavljivan, ali nije realiziran zbog zamršenih imovinsko-pravnih odnosa, a kako smo nedavno čuli razmišljanje iz općinske uprave, početak rekonstrukciju ne treba očekivati u narednih nekoliko mjeseci. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter