Radovi polaznika Pulske filmske tvornice 2013.

S ovoljetne radionice koju je vodio redatelj Igor Bezinović (Dejan ŠTIFANIĆ)
S ovoljetne radionice koju je vodio redatelj Igor Bezinović (Dejan ŠTIFANIĆ)

Danas će u kinu Valli, s početkom u 17.30 sati i uz slobodan ulaz, biti prikazano sedam dokumentarnih i igranih filmova nastalih na ovogodišnjoj 9. ljetnoj radionici izrade filma Pulska filmska tvornica 2013.

Na programu su: "Profesor Mate Asparagus u gradu" Ive Lipanovića, "Tanka linija" Lare Popović, "Bez naziva 1954" Darija Pejića, "Deveti sat" Tamare Svetek, "Priča o traženju posla i jednom filmu u nastajanju" Aleksandra Jovanovića, "Kaleidoskop za slijepca" Diane-Dine Fiamengo i "Gladijatori" Olivere Jović, a dodatno će se predstaviti i kratkometražni igrani film Ivane Hrelja "Žena, dijete", njezin diplomski rad nastao pod mentorstvom profesora Gorana Markovića.

Radionica je održana tijekom lipnja i srpnja ove godine u Klubu Pulske filmske tvornice, a vodili su je redatelj i filmski pedagog Igor Bezinović te beogradski redatelj i fotograf Marko Krnjajić. Bezinović je bio zadužen za razvoj ideje i scenarija, a Krnjajić je predvodio snimateljski dio. Mentori prilikom montaže filmova bili su Ivan Štifanić i Marko Zdravković-Kunac, koji su polaznicima pomogli u savladavanju zahtjevnog postprodukcijskog dijela.

Polaznici su stekli osnovna znanja iz svih faza stvaranja filma te su u konačnici realizirali vlastiti kratkometražni film. Radionica se sastojala od izrade scenarija, redateljskog koncepta i plana snimanja te izrade filma što uključuje snimanje, montažu te postprodukciju slike i zvuka. Budući da funkcionira kao mali produkcijski studio, polaznici su istovremeno bili autori, scenaristi i redatelji.

U cilju poticanja razvoja filmske i video kulture, produkcije filmova te sustavne edukacije filmskih autora, udruga Pulska filmska tvornica od 2004. organizira intenzivne ljetne radionice izrade filma koje se odvijaju u sklopu popratnog programa Festivala igranog filma u Puli. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter