Radovi obustavljeni zbog kostura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U bujskoj starogradskoj jezgri su za vrijeme radova pronadeni dijelovi ljudskih kostura, koji ukazuju na postojanje stare grobnice. Radovi na Trgu svetog Servula, koji ce biti okoncani poplocenjem trga, krenuli su pocetkom tjedna. No, samo 15 minuta nakon što su radnici poceli kopati teren i uklanjati postojece rubno kameno poplocenje uz zidove župne crkve pronadeni su dijelovi kostura pa su radovi obustavljeni.

- Takav smo pronalazak i ocekivali, osobito uz samu crkvu. Stoga smo na tom mjestu i zapoceli sa zahvatom kako bismo što prije saznali na cemu smo i kako cemo nastaviti. Gradevinske radove prati Hrvatski restauratorski zavod iz Zagreba, koji ce provesti i arheološko istraživanje, rekao je procelnik gradskog Odjela za prostorno uredenje i komunalne djelatnosti Elvis Glavicic.



Arheolog iz Hrvatskog restauratorskog zavoda Josip Višnjic objasnio je da je dosad otvorena vrlo mala površina i da su pronadeni ostaci djelomicno ocuvane grobnice. "Najvjerojatnije je rijec o srednjovjekovnim grobovima smještenima oko crkve", kazao je.

Poplocenje slikovitog starogradskog trga, ukupne površine od 1.200 cetvornih metara najveca je ovogodišnja investicija Grada Buja. Aktivnosti i obaveze arheološkog nadzora regulirani su posebnim rješenjem Konzervatorskog odjela u Puli.


Podijeli: Facebook Twiter