Radovi na rivi pomicu promet iz centra Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najavljeni skorašnji pocetak izgradnje središnjeg dijela obalnog kolektora kanalizacijskog sustava duž pulske rive sa sobom ce donijeti i odredenu preregulaciju prometa centrom Pule.

Izgledno je da ce radovi, koji ce trajati iducih 17 mjeseci, zatvoriti prometnicu na rivi - od semafora na rivi do pocetka Flaciusove ulice, odnosno semafora na bulevaru, te donijeti mnoštvo prometnih problema cijelom gradu s obzirom na to da je riva jedan od tri najfrekventnija prometna pravca u gradu.

Ovog se tjedna ocekuje konacno rješenje preregulacije prometa koje ce vrijediti do okoncanja radova. Takoder, ne manji problem, koji ionako opterecuje pulski promet, bit ce osiguravanje dodatnog parkirališnog prostora na rubovima šireg centra grada kako bi što manje vozila zagušilo centralni dio Pule.



- Razmatramo sve mogucnosti i varijante regulacije prometa tijekom radova. Namjera nam je urediti nekoliko privremenih parkirališnih površina nadomak centru grada kako bi se što manje vozila uputilo prema centru.

Svjesni smo da je riva važan prometni pravac, ali promet ce se što više usmjeravati na druge protocne prometne pravce, prije svega na obilaznicu, gdje je poboljšan uvodenjem kružnih tokova, te poveznicu Rakovceva - Stankoviceva ulica prema Marulicevoj i Nazorovoj ulici, najavljuje Damir Prhat, procelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Da bi se što manje vozila zaputilo prema užem središtu grada, Pulaparking ce urediti, trenutno vecinom makadamske, površine na rubu šireg gradskog prstena.

Tako ce se vozacima nuditi parkirališne površine duž Ulice 119. brigade, zatim u prostoru željeznicke stanice te površina ispod mosta za Veli Vrh, kao i gotovo hektar velika površina nadomak Gradskog stadiona "Aldo Drosina" preko puta bivše Mljekare, ali u planu je prenamjena u parkirališnu površinu još neiskorištenih pulskih lokacija.



Sve privremene parkirališne površine uredit ce se, ali ne i asfaltirati, kako bi se stvorili uvjeti za parkiranje.

- Jednostavno se namece da promet maknemo što je više moguce iz centralne jezgre grada. Pulaparkingu cemo dati nekoliko površina na privremeno upravljanje, primjerice kod željeznicke stanice ili nadomak Mljekare, a rijec je o površinama koje su na pet minuta od centra grada.

Takav ce prijedlog biti upucen Povjerenstvu za promet, a ono ce odabrati najoptimalniju varijantu regulacije prometa u centru grada tijekom radova na rivi, što ce biti poznato, nadamo se, u srijedu, najavljuje Prhat.

Za sada je izvjesno da ce nova regulacija prometa sadržavati dvosmjerno prometovanje izmedu Arene i Punte. Prema takvom rješenju, Flavijevskom ulicom i u dijelu Amfiteatarske ulice uz Valerijin park prometovat ce se u oba smjera, dok ostaje upitno na koji ce se nacin regulirati prometovanje Giardinima te hoce li industrijski željeznicki kolosijek biti u upotrebi za potrebe Uljanika tijekom radova koji su predvideni na vanjskom dijelu prometnice duž rive, odnosno, uz sam kolosijek.

Evidentno je da se treba urediti i promet za brodogradilište, koji ce biti otežan zbog zatvaranja dvaju od triju glavnih ulaza u Uljanik, porte za otok i porte kod zgrade uprave brodogradilišta. (Goran ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter