Radovi na pulskoj rivi pocinju 1. ožujka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izgradnja obalnog kolektora kanalizacijskog sustava duž pulske rive pocet ce vjerojatno prvog dana ožujka, proizlazi iz prvog radnog sastanka izvodaca radova i Hrvatskih voda s Herculaneom, Gradom, konzervatorima i arheolozima te predstavnicima Uljanika i Hrvatskih željeznica održanog u cetvrtak Gradskoj palaci.

Na sastanku su dogovarane i smjernice uoci izrade dinamickog plana izvodaca, zajednice izvoditelja koju predvodi zagrebacki Viadukt, a cine je još GP Krk i varaždinska GK Grupa.

Procedura potpisivanja ugovora je pred okoncanjem. U meduvremenu ce izvodac izraditi dinamicki plan radova, u kojem ce se definirati zadane smjernice.

- Ocekujem, ako se to riješi u iducih deset-petnaest dana, da bi pocetak radova mogao biti 1. ožujka. Sastanak svih ukljucenih aktera koji su dali smjernice poslužit ce izvodacu radova za izradu dinamickog plana. Tu ce se svakako naci i želja Grada da se na odredenim dionicama odmah izvedu najhitniji radovi, ne bi li po pitanju prometa Pula što lakše podnijela zatvaranje rive. Takoder, na sastanku smo dobili važne informacije konzervatora, kojima su, za sada, interesantne dvije lokacije na kojima ocekuju nalazišta i koje ce sigurno istraživati. Hoce li se pojaviti još koje nalazište vidjet cemo kad pocnu radovi, rekla je Fani Bojanic, voditeljica projekta "Jadran" u Hrvatskim vodama.

Konzervatorima su zanimljive lokacije u Flaciusovoj, gdje je vec pronaden starovjekovni gradski bedem, potom podrucje na rivi kod Katedrale, a predvida se da bi se na potezu izmedu "zgrade komande" i Ulice Porta Stovagnaga mogla pronaci vrata nekadašnjeg starog grada.

Zagrebacki Viadukt, Gradevinarstvo i proizvodnja Krk te varaždinska GK Grupa odabrani su za izvodace radova, a potvrdila ih je i Svjetska banka. Zajednica ponuditelja radova izgradnju na pulskoj rivi, koja ce trajati 17 mjeseci, odradit ce za 55,7 milijuna kuna (s PDV-om). U radove su ukljucene obje dionice - Flaciusova (od zgrade Uprave Uljanika do semafora na bulevaru) i Riva (od zgrade Lucke kapetanije do porte za Uljanikov otok), a gradit ce se fekalni i oborinski gravitacijski cjevovod.

- Izvodac je iznio da mogu raditi u tri smjene, 24 sata na dan. Za sada smo im dali upute da izrade dinamicki plan na temelju odluke koja predvida rad u dvije smjene, i to po odluci Grada da se može raditi nesmetano svih sedam dana u tjednu. Kada pocnu radovi i prode prvi radni mjesec vidjet ce se kako sve funkcionira i, ako bude potrebno, odredit ce se da se radi 24 sata dnevno. S obzirom na angažman izvodaca, vjerujem da ce sve ici po željama, zakljucila je Fani Bojanic.

Grad inzistira da se prvo odrade radovi u središnjem dijelu Flaciusove te na dionici od zgrade Lucke kapetanije do semafora na rivi, a sve ne bi li se ti dijelovi što prije zgotovili i pustili u promet. Time bi tada bila dostupna oba parkirališta u starom gradu, kod Zavoda za zapošljavanje i na Forumu, što je važno za prometovanje dostavnih vozila i sam život starog grada i njegovih stanovnika.


Podijeli: Facebook Twiter