Radovi na Požanama traju do 15. lipnja

Promet na gradilištu odvija se uz regulaciju semaforima (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Promet na gradilištu odvija se uz regulaciju semaforima (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Rekonstrukcija državne ceste Buzet - granični prijelaz Požane, uz samu granicu sa Slovenijom koja je započela u siječnju, trajat će do 15. lipnja. Sanirat će se dva klizišta te proširiti prometnica. Temeljna kolnička konstrukcija konzolno će se izvesti na zapadnu stranu.

Do sada je na sanaciji klizišta dovršen gabionski potporni zid, a ostaju za izvesti spojevi zida i osnovnog terena s bočnih strana zida, kolnička konstrukcija iznad zida i odbojna ograda. Na sanaciji drugog klizišta izvedena je duboka drenaža. Dovršeno je bušenje 23 armiranobetonska pilota. Treba još izvesti sidrenu gredu, geotehnička sidra, naglavnu gredu pilota te kolničku konstrukciju.

- Na proširenju ceste izvedeno je svih 68 armiranobetonskih pilota. Ugrađene su sve prefabricirane armiranobetonske ploče, ugrađena je armatura te je betonirana kolnička ploča u cijeloj dužini proširenja. Potrebno je još izvesti geotehnička sidra kroz armiranobetonsku ploču, pripremu kolničke ploče za hidroizolaciju, hidroizolaciju ploče, odvodnju oborinskih voda, nosivi sloj kolničke konstrukcije (tampon) uz kolničku ploču, te nosivi i habajući sloj asfalta, ističe glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić.

Radi sanacije državne ceste Buzet - Požane, između dva granična objekta, granični prijelaz Požane/Sočerga, za sav je promet bio zatvoren 11. siječnja, a otvoren je uoči uskrsnih blagdana. Promet se u području gradilišta na državnoj cesti, u blizini granice s Slovenijom, sada odvija uz regulaciju semaforima. Mogući su i povremeni zastoji radi izvođenja pojedinih faza radova, te se stoga i dalje preporuča korištenje obilaznih pravaca.

Zabrana prometovanja za autobuse i teretna vozila je i dalje na snazi te policija upućuje vozače autobusa i teretnih vozila da koriste granične prijelaze Kaštel/Dragonja i Plovanija/Sečovlje. Obilazak je moguć preko pograničnog cestovnog prijelaza Slum- Rakitovec, ali je i tu zabrana prometovanja za teretna vozila. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter