Radovi na Hidrobazi počinju u siječnju

Označavanje budućih granica uređene obale na Hidrobazi (M. MIJOŠEK)
Označavanje budućih granica uređene obale na Hidrobazi (M. MIJOŠEK)

Ovih dana započelo je piketiranje duž obale Hidrobaze, a na svakom je kolčiću napisano da li označava granicu budućeg zida, igrališta ili nečeg trećeg. Kako saznajemo, konkretni radovi trebali bi početi za manje od mjesec dana, a odabran je i izvođač radova, Cesta Pula d.o.o.. Da podsjetimo, riječ je o projektu uređenja područja Hidrobaze za kojeg je Pula od Fonda za turizam Ministarstva turizma dobila 1,9 milijuna kuna.

Radovi na obali

Dio financijskih sredstava Ministarstvo je dalo za projektnu dokumentaciju, a potom i iznos od 1,5 milijuna kuna za prvu fazu izvođenja radova. U posljednjih godinu dana izrađena je stoga cjelokupna projektna dokumentacija i ishodovane potrebne dozvole, a nakon što je s nadležnim Ministarstvo turizma potpisan ugovor o dodjeli sredstava Gradu Puli, proveden je i javni natječaj za odabir izvođača radova te odabrana ponuda Cesta Pula.

Inače, prostor Hidrobaze utvrđen je kao kulturno dobro, pa je jedan od temeljnih ciljeva samog uređenja i koncipiranja novog oblikovanja prostora sačuvati aspekt jedinstvene povijesti ovog prostora, kažu nadležni u Gradu Puli.

- Projekt je podijeljen u sedam faza, odnosno zona izvođenja radova, te će se realizirati ovisno o raspoloživim proračunskim sredstvima, bespovratnim sredstvima Ministarstva turizma te eventualno drugim ostvarenim prihodima tijekom narednih godina, kažu iz Grada Pule.

Dodaju da će se tijekom 2016. godine primarno izvršiti radovi na najugroženijem dijelu obale. Radovi obuhvaćaju izvedbu tri takozvana stabilizacijska pera sa školjerama koja se nalaze u centralnom dijelu plaže za potrebe zaštite plaže, odnosno zadržavanja nasipanog šljunčanog materijala na plaži. U predmetnoj zoni predviđa se uređenje javne plaže prilagođene osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a uz dva od tri stabilizacijska pera izvest će se rampe za pristup moru za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Zona sporta i rekreacije

- Izgradit će se i plato za prefabricirani montažni objekt za spasioce, info punkt, dok će se obalni dio plaže nasipati šljunkom. Projektom je predviđena i cjelokupna interna infrastruktura: struja, voda, kanalizacija, elektronička komunikacijska infrastruktura, ističu iz Grada.

Kako su ranije najavljivali, zahvatom se želi prenamijeniti bivši vojni u javni sadržaj. Svi predviđeni zahvati usmjereni su na prilagodbu prostora novoj namjeni s integracijom povijesnih elemenata pa je tako planirano uređenje komunikacijskih putova, parkirališnih mjesta, obalnog dijela plaže, a planira se i postavljanje informativnih ploča koje prikazuju tragove bogate zrakoplovne aktivnosti.

Uz postavljanje sanitarnih čvorova, svlačionica i tuševa predviđeni su i brojni sadržaji za slobodnu igru, dječje igralište, travnate površine za ležanje u sjeni stabala, igralište beach volley, zone za druženje i slično. U samoj sportsko-rekreacijskoj zoni predviđeni su skate park, teren za bmx, strukture za slobodno penjanje i teren za košarku. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter