Radovi iz kovitlaca događanja


U Galeriji Milotić u Šijani do 25. studenog otvorena je izložba asamblaža Vedrana Karadže Tabulova pod nazivom "U opticaju". Ovaj mladi umjetnik koji živi na relaciji Veli Drvenik-Solin-Split predstavlja se neobičnim radovima sastavljenima od drva, konopa, papira, kovina, tkanina, žica, stakla, pluta, kože koje ostavlja u originalnom obliku ili ih dodatno obrađuje.

- Predstavljena izložba izbor je novih radova, oblikovanih koječime iz kovitlaca događanja u meni i uokolo, ostvarenja putem kojih, između ostalog, ustrajem uspostavljati ravnotežu između svijeta u kojem živim, nerednog i destruktivnog, i svijeta koji želim živjeti, piše autor u predgovoru.

- Ovo recikliranje odbačenih stvari metafizička je dimenzija kojom umjetnik svoje i nađene stare predmete koji su odslužili uporabni vijek nanovo osmišljava, udahnjuje im život, daje svrhu. Na taj način, svaki njegov objekt prožet je duhom i potencijalom reinkarnacije, dakle nekom vrstom optimistične preobrazbe, novog života niknulog na nečemu što je izgledalo nepovratno umrtvljeno. Njegovi radovi zapravo su predmeti spašeni kroz umjetnost i za umjetnost, od nikom potrebnog otpada pretvoreni u prave dragocjenosti, piše u predgovoru Marija Stipišić Vuković koja cijeli opus vidi kao veliki impresivni eksperiment, s bitnom klasifikacijskom oznakom inventivnosti, konzistentnosti i dosljednosti, ali istovremeno i fini vizualno-osjetilni i mentalni aktivator, sposoban pokrenuti kotačiće vremena i uvući namjernika u jednu drugu dimenziju u kojoj se zbog stalnog cikličkog kretanja u određenim točkama dotiču ili spajaju udaljeni i bliski prostori, realni i irealni svjetovi. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter