"Radovi: 1981. – 2017." Zdravka Milića


"Radovi: 1981. – 2017." naziv je izložbe Zdravka Milića koja će večeras u 20 sati biti otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Izložbom "Radovi: 1981. – 2017.", MSUI u skladu sa svojim programskim načelima, nastavlja s predstavljanjem retrospektivnih izložbi značajnih istarskih umjetnika srednje generacije. Prvenstvena namjera tih izložbi je upoznati, prvenstveno mlađu publiku, sa stvaralaštvom koje je kreiralo istarsku suvremenu likovnu scenu, te su do sada predstavljeni sažeti opusi Erosa Čakića, Egidia Buducina, Roberta Paulette, Đanina Božića i Bojana Šumonje s naglaskom na recentne radove tih umjetnika. Zdravko Milić generacijski je blizak navedenim autorima, a izložba "Radovi: 1981. – 2017.", predstavlja trideset i petogodišnji presjek njegova bogatog stvaralaštva.

"Zdravko Milić, uskoro nakon svog autorskog formiranja, poseže za pejzažom kao svojom specifičnom ikonografskom odrednicom, ali to naravno nije krajolik uvriježenih interpretacija i akademskih definicija, već pejzaž koji se iščitava u potpuno drugačijim kontekstima".

Zdravko Milić rođen je 1953. godine u Labinu. Srednju Školu primijenjenih umjetnosti, Odjel grafike, završio je u Splitu 1973.  Diplomirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji, 1977. godine u klasi prof. Carmela Zottija. Stručno je usavršavao mozaik 1988. na École Nationale Supérieure des Beaux - Arts u Parizu u klasi prof. Ricarda Licate. Od 1978. do 2006. godine djeluje kao samostalni umjetnik. Član je HDLU-a Rijeka, HDLU-a Zagreb i Le Venezie, Treviso (I). Od 2006. godine zaposlen je kao docent na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, te sada u zvanju redovitog profesora predaje na kolegijima Slikarstvo i Mozaik. Izlagao je na 85 samostalnih izložbi i sudjelovao na više od 600 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Izložba je otvorena do 16. srpnja svakodnevno osim ponedjeljkom i blagdana od 10 do 22 sata. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter