Radovan Kunić iz Matulja - dvostruki pobjednik

Marko Sedlaček probija blok Igora Demirovića i Krune Nikačevića
Marko Sedlaček probija blok Igora Demirovića i Krune Nikačevića

U prepunoj grožnjanskoj koncertnoj dvorani, gdje je obilna kiša sa terase Belvedere prinudno preselila sve sudionike, podjelom priznanja i nagrada završeno je 24. izdanje međunarodne likovne manifestacije Ex tempore.

Ove godine na poziv organizatora odazvalo se 246 autora koji su pečatirali 360 podloga, ali je kao i ranijih godina dostavljeno na ocjenu stotinjak radova manje – ove godine 255 slika, skulptura, fotografija i drugih oblika umjetničkog izražavanja. U odnosu na prošlu godinu to je 30 radova i 16 autora manje, što je s obzirom na (ne)vremenske uvjete sasvim dobar odaziv autora iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Makedonije i drugih zemalja.

Radnja slike događa se u Istri

Prva nagrada od 2.500 eura pripala je Radovanu Kuniću, mladom autoru iz Matulja kod Rijeke za sliku "Crna ovca". U kratkom obrazloženju žirija naglašava da se "prirodne formacije životinjskog krzna ponašaju fraktalno, uz ponavljanje oblika u varijacijama. Iz razloga da se radnja događa u Istri, sekvenca asocira na krzno istarske koze ili ovce". Vidno iznenađenom i radosnom autoru Radovanu Kuniću prvu nagradu je uručio predsjednik Talijanske unije Rijeka Furio Radin.

- Sretan sam zbog ove nagrade. Pobijediti u Grožnjanu nije mala stvar. Slika je dio novog ciklusa u nastajanju koji će biti predstavljen krajem godine u Zagrebu i premda je svojom pojavnošću univerzalna, sadržajno se idealno uklopila u temu natječaja. Ovaj Ex tempore pohodim još od studentskih dana, usto, prije nekoliko godina sam i samostalno izlagao u Grožnjanu pa sam naučio cijeniti umjetnički polet koji ovo malo mjesto ima. Tim više sam počašćen i dodatnom počasnom nagradom za najbolji rad (jedan od dva izjednačena) po izboru kolega umjetnika – sudionika. Naravno, nagrada je i ozbiljna financijska injekcija nama koji se umjetnošću bavimo profesionalno i tu treba istaknuti Grožnjan, među sličnim manifestacijama, koji drži konzistenciju i uporno održava visoke standarde nagrada, što potencira uzajamno poštovanje i rezultira visokom kvalitetom dijela prijavljenih radova, izjavio je nakon primanja nagrade mladi umjetnik Radovan Kunić.

Evi Schlitzer izložba kao nagrada

Druga nagrada od 1.500 eura otišla je u Makedoniju odakle je na ovu likovnu manifestaciju stigla Pandora Apostolska Bazdovska iz Skoplja. O njenoj slici "Drugi pogled Istre" žiri je rekao da se "djelo moćne, idealne valentnosti bavi aktualnim temama pjesničkim senzibilitetom koje se odražava kroz ekstremnu kompozicijsku rigoroznost". Nagradu je umjetnici uručio predsjednik žirija Renzo Grigolon.

Treću nagradu od 1.000 eura dobio je Vedran Šilipetar iz Pule za "Pejzaž 1" u kojemu "kompozicija volumena i kromatizma na platnu izražavaju ravnotežu i dinamičnost", kako piše u obrazloženju žirija.

Načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz nagradu Grada umjetnika od 5.000 kuna uručio je Ivanu Konecu iz Oplotnice (Slovenija), dok je organizaciju izložbe u galeriji Fonticus dobila austrijska umjetnica Eva Schlitzer. Žiri je pohvalio radove Mirjane Matić iz Višnjana, Darka Šaradija iz Murskog Središća, Jelene Novačić iz Grožnjana, Marija Kontošića iz Pule, Damjana Lakošeljca iz Izole, Mladena Milotića iz Pule te Elvisa Bertona iz Pazina. Većina umjetnika koji su sudjelovali na grožnjanskoj manifestaciji sami su se stavili u ulogu žirija, glasovali su za svoga favorita, a njihovo priznanje dobili su prvonagrađeni rad Radovana Kunića, te slika slovenske umjetnice Milice Tomšič.

Ove godine slike su umjesto po ulicama bile postavljene u galeriji Fonticus te u drugim prostorima, a sve radove ocjenjivao je žiri u sastavu Renzo Grigolon, Claudio Sivini, Marco Puntin (svi iz Trsta), Bruno Paladin (Rijeka), Majda Božeglav Japelj (Piran) i Eugen Borkovsky (Grožnjan).

Organizatori ove likovne manifestacije bili su Talijanska unija Rijeka u suradnji s Narodnim sveučilištem iz Trsta, te Općina i Zajednica Talijana Grožnjan, uz potporu Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Bogat popratni program

Osim likovnog natječaja, u okviru manifestacije je održana i  promocija knjiga Ester Sardoz Berlessi, a u prigodnom programu u organizaciji Zajednice Talijana Grožnjan, osim malih pjevača i svirača, sudjelovali su grožnjanski zbor Grisium, vokalna skupina Ad libitum iz Brtonigle i zbor Carillon iz Pule. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter