"Radosti susreta" u Gandusiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Priredbom "Radosti susreta" u kazalištu Gandusio 20. obljetnicu rada obilježilo je Hrvatsko kulturno društvo "Franjo Glavinic". Predsjednik Branimir Crljenko podsjetio je na okolnosti u kojima je krajem 1999. u prisutnosti akademika Petra Šegedina osnovana udruga koja vec dva desetljeca radi na promicanju zavicajne i hrvatske kulture.

"U pocetku tranzicije i Domovinskog rata bili smo jedina udruga koja je djelovala punim plucima. Tih smo godina, kada je Rovinj bio pun prognanika i ranjenika, priredili stotinjak tribina, na kojima su nastupali eminentni hrvatski intelektualci, koji su, uglavnom s kulturološkog gledišta, promišljali hrvatsku zbilju", naglasio je Crljenko.

HKD je u dva desetljeca rada okupio brojne sekcije - zbornog pjevanja, folklornu, dramsku i baletnu. U njegovom okrilju djelovali su glazbeni vrtic, književne radionice i brojne prosvjetiteljske aktivnosti, od kojih je najupornija informaticka radionica.

Bave se i izdavaštvom, pa je Crljenko podsjetio da uz sedam izdanih knjiga upravo iz tiska izlazi 50. broj povremenika "Rovinjski obzori".

Posebno se osvrnuo na bogatu medunarodnu djelatnost "Glavinica" i rovinjske susrete pisaca iz dijaspore, koji ce ove godine doživjeti sedmo izdanje.

Na priredbi su nastupile sve sekcije društva. Mješoviti zbor, koji vodi Irena Turkovic, predstavio se spletom narodnih, duhovnih i popularnih skladbi. Folklorna skupina, kojoj je voditelj Božidar Vidulin, uz svirku Draga Draguzeta na usnoj harmonici izvela je popularni ples sedam koraki, a potom uz mih i balun.

Najveci pljesak dobile su mlade balerine, koje vikendima uvježbava Vlasta Smoljanovic iz Zagreba. Iz dramske sekcije su se svojim stihovima predstavile pjesnikinje Marija Palaziol i Ariana Nefat, a recitacijama Milan Medak i Stjepan Lukavecki, koji je uz to s Jadrankom Pamic vodio program.

Nakon što su nagradeni voditelji pojedinih sekcija, svima je svojom dirljivom proznom poezijom, prigodnom za Valentinovo, zahvalio doajen istarskog folklora Drago Draguzet.


Podijeli: Facebook Twiter