Radost pjevanja i eksperimentiranja s glazbom

Na probi zbora Encijan predvođenog dirigenticom Paolom Stermotić (D. ŠTIFANIĆ)
Na probi zbora Encijan predvođenog dirigenticom Paolom Stermotić (D. ŠTIFANIĆ)

Mješoviti pjevački zbor Encijan, koji djeluje unutar pulskog Slovenskog kulturnog društva Istra, nedavno je proslavio deseti rođendan uspješnim i izuzetno emocionalnim koncertom u prepunom Domu hrvatskih branitelja. Bio je to i svojevrstan uvod u obilježavanje 15. godišnjice društva. Encijan je tom prigodom predstavio svoj prvi nosač zvuka, koji predstavlja njegovu evoluciju od prvih dvoglasnih izvedbi tadašnjih 11 članova do prepoznatljivog repertoara 35 zboraša na čelu s temperamentnom dirigenticom i umjetničkom voditeljicom Paolom Stermotić. CD je snimljen u Puli s producentom Brankom Starcem za zagrebačkog izdavača BeSTMUSIC.

Istra u malom

- Naš je zbor Istra u malom – multikulturalan je i multinacionalan. Njeguje slovensku kulturu i tradiciju zborskog pjevanja, ali okuplja sve ljude dobra srca, koji vole pjesmu i druženje. Uglavnom smo amateri, po godinama i zanimanjima različiti, od učitelja i profesora do poljoprivrednika, računovođa i umirovljenika, objasnio je predsjednik Encijana Branko Velimirović.

Na probama se okupljaju dvaput tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom od 19 do 21 sat u prostorijama društva (Ulica Hermana Dalmatina). Velimirović je ukazao na svojevrsno terapeutsko djelovanje pjesme, jer zajedništvo, veseli tekstovi i note opuštaju i donose dobro raspoloženje. No, tu su i predan rad te želja da što bolje uvježbaju svaku novu skladbu.

Prema riječima Paole Stermotić, njihov repertoar uključuje glazbu od gregorijanske, sakralne do one moderne, pop i filmske.

- Volimo se igrati s glazbom, pa eksperimentiramo s narodnom popijevkom u obradama i suvremenim aranžmanima, koristimo raznolike stilove i jezike. Veliku pažnju poklanjamo i scenskom nastupu. Imamo lijepu suradnju s brojnim skladateljima i aranžerima, a dobili smo i jednu pjesmu napisanu upravo za nas – "Honga paj" Emila Glavnika i Marka Kočara, kazala je.

Igra s glazbom

Prepoznatljivosti zbora, u čijem sklopu djeluju vokalna skupina Ad Hoc i muška klapa Histri, redovito doprinose glazbenici Sandro Vešligaj (klavir), Srećko Savretić (violina) i Alen Belullo (gitara i mandolina) te gostujući udaraljkaš Vedran Vojnić i kontrabasist Nenad Mirt. U počecima Encijana značajnu su ulogu odigrali violinist Silvano Kalagac i korepetitorica Tea Silađi. Već niz godina im se pridružuje renomirani citraš Peter Napret, a u novije vrijeme i članovi orkestra Ljubljanske opere. Dragocjena je suradnja i sa skladateljem Emilom Glavnikom, glazbenikom i aranžerom Vladimirom Mustajbašićem te pulskim baletnim studiom Art Dance.

- Nastupamo na kulturnim manifestacijama u Puli, Istri i Hrvatskoj, a gostovali smo u Sloveniji, između ostalog na Taboru pevskih zborov u Šentvidu pri Stični, te Italiji i Austriji. O našim rezultatima rječito svjedoči izjava slovenskog ministra za iseljenike Gorazda Žmavca - da smo jedan od najboljih slovenskih zborova na pograničnim područjima uz Sloveniju, rekla je jedna od prvih članica, Klaudija Velimirović.

Velika radost

- Pjevati u zboru za mene je velika radost i ja bez zbora ne mogu! Koliko god bila neraspoložena, s probe i nastupa se vraćam lagane duše, a sve su brige nestale. Društvo smo koje se voli našaliti, ali nas naša dirigentica zna "ukrotiti" i stalno nas potiče da prenesemo emociju. Najljepša je nagrada kad netko pusti suzu uz "Ružo crvena" ili nam se pridruži u veseloj "Na Golici". Lepo je biti muzikant! - kako kaže jedna od naših skladbi, poručila je Velimirović.

Rođendanski koncert

Slavljenički koncert Encijana održan je pod visokim pokroviteljstvom Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence u pograničnim zemljama i svijetu, Istarske županije i pulske Turističke zajednice. Prisustvovali su, između ostalog, ministar Gorazd Žmavc i tajnik Rudi Merljak iz spomenutog Ureda, veleposlanica Republike Slovenije u Zagrebu Smiljana Knez te predstavnici slovenske Matice iseljenika Janez Rogelj i Jasmina Ilić. Franc Kelih, direktor nakladničke kuće Mohorjeva Družba iz Celovca poklonio je, u njihovo ime, Slovenskom kulturnom društvu Istra 400 knjiga vrijednih osam tisuća eura. U koncertu su sudjelovali i Vesna Nežić – Ružić, violinistica Ljubljanske opere i baleta Plamenka Dražil, Art Dance, Jasmina Ilić, Peter Napret, Vedran Vojnić, Nenad Mirt, Srećko Savretić, Alen Belullo, Dean Vitasović, Sandro Vešligaj i Adi Koletnik. (Kristina FLEGAR, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter