Radost i muka plesa na sceni INK-a

(S. MILJEVIĆ)
(S. MILJEVIĆ)

Posljednji, ujedno i ogledni sati radionice klasičnog baleta i jazz dancea u sklopu 17. međunarodnog kazališnog festivala mladih u Puli održani su u nedjelju na velikoj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta mladih. Prezentacije ovog tipa su otvorene za publiku pa je stoga moguće nakratko zaviriti u svijet plesne umjetnosti i doživjeti svu radost, ali i muku tog veličanstvenog poziva.

Radionicu klasičnog baleta vodila je Sabrina Rinaldi, a radionicu jazz dancea Rhino Saint Louise. Na radionicama je sudjelovalo petnaestak polaznika, među kojima je, osim odraslih, bilo i nekoliko mališana koji se već sada ozbiljno i predano bave plesom.

Prvo smo mogli vidjeti sate klasičnog baleta pod strogim i iznimno kvalitetnim vodstvom profesorice Rhinaldi. Sat je započeo zagrijavanjem, a nastavio vježbanjem sve zahtjevnijih baletnih koraka, pirueta i sličnih pokreta koji nisu baza samo baletnim, već i svim plesnim koreografijama.

Voditeljica je strpljivo i uporno s plesačima ponavljala svaki pokret, te im svaki put iznova ukazivala na pogreške. Plesači su pažljivo slušali svaku uputu, sve dok se nisu toliko uvježbali da su gotovo počeli lebdjeti scenom. Bilo je divno vidjeti toliko mladih i motiviranih plesača kako tešu svoj zanat i kako iz trenutka u trenutak bivaju sve bolji i graciozniji. A osim što moraju svladati pokrete, moraju vježbati dojam i kontakt s publikom.

Sljedeća radionica bila je radionica jazz dancea, koja je za razliku od baleta ipak malo ležernija. Izdržljivi polaznici su nakon prve radionice spremno dočekali drugu, koja je počela zajedničkim plesom koji je nalikovao na skupnu koreografiju nakon koje je uslijedilo istezanje u parovima, a kasnije su plesali malo zahtjevnije pokrete u grupi i parovima.

Gledajući ovakve prezentacije možemo vidjeti koliko rada, truda i odricanja stoji iza krasnih plesnih koreografija koje već uvježbani plesači s lakoćom izvode ispred publike. (E. ORLIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter