Radost i blagoslov vjernicima koji slave po julijanskom kalendaru

Bogosluženje u crkvi Sv. Nikole
Bogosluženje u crkvi Sv. Nikole

Pulska crkva Sv. Nikole bila je večeras premala da primi stotine vjernika koji su se okupili na večernjem bogosluženju uoči Božića po julijanskom kalendaru, a služba je protekla mirno i dostojanstveno. Nakon službe koju je vodio pulsko-perojski paroh Goran Petković tradicionalno je zapaljen badnjak.

- Večernje bogosluženje je jedna predivna služba. Ovo je veliki dan za sve nas, za pravoslavne kršćane prije svega. Božić nije bez razloga nazvan najradosnijim praznikom. U svoje ime i u ime parohije želim vam radost, mir, zdravlje i izobilje blagoslova, poručio je s oltara paroh Petković uz poruku "Mir Božji, Hristos se rodi".  

Poslije službe, vjernici su strpljivo čekali da im paroh Petković blagoslovi grančice badnjaka koje su oni potom ponijeli sa sobom. U dvorištu pored crkve zatim je paroh tradicionalno zapalio veliki badnjak, a vjernici su se razišli nakon što su si međusobno čestitali veliki blagdan. 

Badnjak, prema nekim običajima hrastovo ili cerovo drvo, pali se kao simbolično otpuštanje svih nevolja iz protekle godine. Paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja, radosnog događaja koji najavljuje novo vrijeme. Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, prema predaji, pastiri donijeli Josipu i Mariji kako bi vatrom zagrijali pećinu u kojoj je Isus rođen. 

Osim u pulskoj crkvi Sv. Nikole, održano je bogoslužje i u perojskoj crkvi Sv. Spiridona, a liturgijama se sutra nastavlja obilježavanje Božića. Pulska pravoslavna crkva Sv. Nikole, u kojoj se nalaze vrijedne ikone i drugi predmeti, bila je sagrađena u drugoj polovici šestog stoljeća, a temeljito je rekonstruirana oko 1200. godine. (P. LUKEŽ; Snimio D. ŠTIFANIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter