Radost glazbe pod šarenilom duge

Aleks Grubiša, Laura Benčić i Goran Farkaš
Aleks Grubiša, Laura Benčić i Goran Farkaš

Osmi put zaredom na Grimaldi, na godišnjem susretu mladih svirača tradicijske glazbe, sastali su se "Supci pud mavricun" (Svirači pod dugom).

Na pozornici, postavljenoj na zacijelo najljepšem vidikovcu u Istri, na vrhu Grimalde, s koje se prostire beskonačan pogleda na brdovitu okolicu nastupilo je 27 izvođača, solista, ansambala i plesnih skupina koji njeguju tradicijsku glazbu. Program su otvorili mladi pazinski folkloraši, a za njima su pred grimaldskom šternom svoje umijeće pokazali i njihovi prijatelji iz raznih krajeva Istre. Svi su oni punim srcem razdraganoj publici pokazali kako u njihovim rukama svire roženice, koje će prema onomu što su pokazali sviriti još miljar lit, zatim kako pišći mih, kako gude bajs i vijulin, kako se starinski plesi svire na triešini ili organiću, ali i kako se tarankaju stare kante.

Susret na Grimaldi namijenjen je mladima izvođačima, onima do 30 godina, a upravo je ta mladost, ta mladenačka energija ono što ovaj susret izdvaja od drugih koji će se idućih mjeseci zaredati Istrom. Nespretni zvukovi najmlađih luč su koju će ta djeca ponijeti u glazbeni život zavičaja. To su svjetlo pokazali mladi s Pazinštine, Barbanštine, Tinjanštine, Medulina…

Nešto stariji i iskusniji glazbenici na tradicijskim instrumentima popeli su se nekoliko stepenica više, pa tako neki poput skupine iz KUD-a "Ivan Fonivić Zlatela" iz Kršana pokazuju kako se tradicijska glazba može prezentirati na popularan način u duhu suvremenije glazbe.

U tomu je veliki iskorak napravila pazinska skupina Veja, koja je istarsku tradicijsku glazbu predstavila na mnogim europskim festivalima. Veji je, na oduševljenje publike, pripala čast da svojim koncertom zaključe osme "Supce pud mavricom", koje je u ime župana Ivana Jakovčića službeno otvorio Valerio Drandić, načelnik županijske uprave.

On i Emil Daus, načelnik Općine Cerovlje, koji je pozdravio goste ne dvoje da ovakvi susreti doprinose očuvanju tradicije, ali i popularizaciji istarske tradicijske glazbe.

Susretu svirača prethodilo je otvorenje izložbe fotografija u galeriji Grimalda na kojoj su izložene 43 odabrane fotografija 32 autora koji su svoje radove poslali na fotonatječaj kojem je tema bila "Istra: stazom, cestom, oblakom, valom". Na natječaj je stiglo čak 228 fotografija 84 autora, a stručni žiri u sastavu Eugen Borkovsky, Miranda Legović i Slađan Dragojević prvu su nagradu dodijelili Luizi Štokovac, drugu Matiji Pavlini, a treću Robertu Paviću.

Susret "Pupci pud mavricon" organizira Udruga mladih Pagubice, Mladi Grimalde i Radio Istra, a pokrovitelji su Općina Cerovlje i Istarska županija. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter