Radost blagdana podijeljena pjesmama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Božićnu radost pjesmom su preksinoć podijelili i studenti i studentice te profesori Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koji su koncert održali u crkvi sv. Antuna.

Hrvatske božićne pjesme

Koncert se sastojao od dva dijela pa je u prvom dijelu izvedeno oratorijsko dijelo "Magnificat" Johna Ruttera pisano za sopran ili mezzosopran solo, zbor i komorni orkestar sa orguljama. Kao vokalne solistice nastupile su sopranistice Georgie Goldin, Ana Mikac i Marija Micl, uz Sandra Vešligaja na orguljama, Akademski mješoviti zbor i Akademski harmonikaški orkestar, a sve pod dirigentskom palicom Domenika Briškog. Zbor i orkestar pod vodstvom Briškog u drugom dijelu koncerta nastupili su uz Vešligaja na orguljama i Stjepana Horvata na harmonici te su sa zborom nastavili tradiciju izvođenja hrvatskih božićnih pjesama od kojih su neke malo poznate. Neke pak sežu u vrijeme izdavanja znamenitog zbornika latinskih i hrvatskih crkvenih napjeva "Cithara octochorda", objavljenog u Beču u 18. stoljeću i u Zagrebu. Napjevi su podijeljeni u osam dijelova prema crkvenoj godini.

Preksinoć smo tako čuli skladbe poput "S nebesa anđel sišao" ili "Spavaj sinko" iz spomenutog zbornika, a našle su se tu i skladbe iz Istre poput "Uspavanke malome Isusu", što je stara božićna pjesma iz Lupoglava, zatim žminjski napjev "U sej vrime godišta" prema zapisu Ivana Krajcara i "La notte di Natale" Nella Milottija i Daniela Načinovića.

Talentirani glazbenici

Publika koja je ispunila crkvu uživala je u duhovnim skladbama te toplim aplauzima nagradila nadahnute izvedbe talentiranih mladih glazbenika i njihovih profesora, zato je za bis dobila još jednu prigodnu "Tri kralja jahahu".

Akademski harmonikaški orkestar pripremio je Denis Modrušan, a notni materijal za harmonikaški orkestar pripremila je Josipa Vukelić. (M. RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter