Radosna glazba s Eisenbarth orgulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povodom 10. godišnjice donacije Eisenbarth orgulja pulskoj Katedrali održan je koncert naziva "Festliche musik" na kojem su natupali njemacki glazbenici, organist svjetske slave Norbert Düchtel i trubac Stefan Binder. Prije samog koncerta prisutnima su se prigodnim rijecima obratili u ime organizatora i domacina, župnik Vilim Grbac pulske Katedrale Marijina uznesenja, Tatiana Šverko Fioranti, u ime suorganizatora Arene Internationala, te Eugen Sagmeister glazbenik i pocasni gradanin Pule koji je omogucio donaciju skupocijenih orgulja.

Program je doista bio slavljenicki, a zapoceo je izvedbom G. F. Händelove "Einzug der Königin von Saba" iz oratorija "Salomo", a nastavljen je stavcima Maestoso, solenne i Festoso iz M. E. Bossijeve "Stunde der Freude" te njegovim Andantinom iz "Idylle". Binder i Düchtel su potom publiku ocarali s "Koncertom u B-Duru (Allegro, Andante, Allegro) T. Albinonija.

Program se nastavio s A. Guilmantovom "Ave Maris Stella" iz "L' organiste liturgiste op. 65" i s J. Rheinbergerovom "Cantilene u F-Duru" iz "Orgelsonate Br. 11 op. 148 za trubu i orgulje". Publika je potom kao i prijašnje numere sa srcanim aplauzom pozdravila i izvedbu "Die Vogelpredigt des Hl. Franz von Assisi" iz "Zwei Franziskuslegenden" F. Liszta. Za kraj je duo Düchtel i Binder izveo "Koncert za trubu i orgulje (Andante maestoso, Allegro energico, Meno mosso, Tempo I, Meno mosso, Tempo I)" A. Arutjunjana.



Norbert Düchtel je jedan od najistaknutijih njemackih orguljaša, a Crkvenu katolicku glazbu, kompoziciju i orgulje studirao je u Würzburgu na Državnom glazbenom konzervatoriju. Akademiju je završio je u Münchenu. Velika koncertna aktivnost dovela je Maestra Norberta Düchtela u mnogobrojne medunarodnim glazbene centre kao što su Rim, Bec, Budapest, Pariz, Madrid, Jeruzalem, Ljubljana, Bogotá, Toulouse i Napulj, a Süddeutsche Zeitung ga je smjestio "medu najvažnije i najistaknutije orguljaše južne Njemacke".

Stefan Binder je nakon srednje škole u Plattlingu nastavio svoje školovanje na Konzervatoriju "Richard Strauss" u Münchenu, glavni predmet - truba. Nakon studija svirao je kao solista u orkestru Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunk, u Münchner Philharmonikern i u Bayerischen Staatsoper. Od srpnja 2001. zaposlen je u Gymnasium St. Gotthard u Niederalteichu i u Glabenoj školi u Landau an der Isar. (B. VINCEK; Snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter