Radoš: U parlamentu očekujemo 5 članova s liste

(Dejan ŠTIFANIĆ)
(Dejan ŠTIFANIĆ)

Potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te kandidat Kukuriku koalicije, treći na njenoj listi za Europski parlament Jozo Radoš sastali su se jučer u pulskom kafiću Cvajner s pretežito mladim članstvom stranke, iako je prvotna ideja bila da se ministar druži s građanima uz kavu.

Visoki stranački dužnosnici poručili su članstvu da ukažu građanima na važnost izlaska na izbore za Europarlament te ih animiraju da glasaju za ovu listu. Na pitanje kakav rezultat očekuje s obzirom na pad rejtinga vladajuće koalicije te rast rejtinga HDZ-a i OraH-a, Radoš je kazao da pad rejtinga nije najugodnija stvar, ali i da će konačni rejting pokazati građani na izborima.

- Vlada se suočava s poteškoćama, koalicije također uvijek imaju nekih unutarnjih poteškoća, ali mislim da vlast općenito dobro funkcionira i da Vlada čini što je moguće u tim teškim okolnostima. Očekujem da dobar dio građana to razumije i, naravno, da će ova koalicija pobijediti. Postavili smo si za cilj najmanje pet članova s naše liste. Očekujem da ću proći ponajprije zahvaljujući glasovima onih koji će glasati za mene, dakle, ne zato što sam visoko na listi, nego zato što ću osobno dobiti glasove, rekao je Radoš. Bude li izabran, u Europarlamentu će se baviti gospodarstvom i energetikom.

- Pitanje svih pitanja hrvatskog društva je gospodarstvo, povećanje konkurentnosti, stvaranje novih radnih mjesta. I Europa ima s tim problema, tu su veliki ciljevi koje je Europa postavila, u njima treba sudjelovati i tako omogućiti i da naša poduzeća iskoriste te nove programe i politike EU-a, da budu konkurentna i unutar same Unije. Energetika je sama po sebi važna i bit će sve važnija. Uz jeftiniju energiju i zajedničko tržište doći će i do pojeftinjenja energije i za kućanstva i za gospodarstvo koje će postati konkurentnije. Stvaranje novih radnih mjesta je preduvjet svake politike i to će biti teme kojima ću se ja baviti, a to su zapravo i najvažnije teme kojima se zadnjih godina bavi EU, rekao je Radoš. Vrdoljak je poručio da Hrvatska u nastupajućem mandatu Europske komisije i Europarlamenta mora biti prepoznata kao "mala, lijepa i pametna zemlja na jugu Europe, a to možemo samo s pametnim ljudima".

- I zato nam je jako bitno izaći i motivirati susjede. Izlaznost će biti mala, očekujemo malo veću nego zadnji put, ali na takvoj izlaznosti uvijek funkcioniraju brojevi susjeda, prijatelja, baze glasača. Svaki poziv puno jače utječe na rezultat nego možda na parlamentarnim izborima, rekao je Vrdoljak. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter