Radom i poštenjem do nacionalnog ujedinjenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kandidat albanske nacionalne manjine u 12. izbornoj jedinici Idris Sulejmani u utorak je novinarima predstavio svoj program za kandidaturu na parlamentarnim izborima. Naglasio je da je odluku o kandidaturi za Sabor prihvatio nakon što je stekao iskustvo i znanje na raznim podrucjima kao što su znanost, visoko obrazovanje, humanitarni i volonterski rad.

Pozvao je svoje sunarodnjake da glasaju za njega jer ce ostvariti svih 11 tocaka svojeg programa ciji je pobjednicki slogan "Nacionalno ujedinjeni - razumni, pošteni i iskreni".

- Svojim angažmanom, koristeci raspoložive resurse kao saborski zastupnik, moji glavni programski pravci bit ce konkretni. U prvom redu inzistirat cu na ubrzanom provodenju mnogih medunarodnih propisa koje je usvojila Hrvatska, a odnose se na prava nacionalnih manjina, te utvrditi provode li se oni.

Inzistirat cu na detaljnim zakonskim propisima koji reguliraju pitanje nacionalnih manjina i identificirati rješenja koja smanjuju ili onemogucavaju ostvarenja prava nacionalnih manjina, pogotovo kad se radi o manjinama naše 12. izborne jedinice, napose Albanaca, porucio je Sulejmani.

Kazao je da ce temeljem analize hrvatskih zakonskih akata koji tretiraju prava nacionalnih manjina predlagati njihovo unapredenje i usvajanje novih te se boriti protiv diskriminacije u podrucju radnih odnosa kao što su zapošljavanje i radne dozvole, imovinskopravni odnosi, mirovine, zdravstvo, obrazovanje, odgoj, socijala, vjerske slobode, sudstvo, kultura, sport…

- Jedna od smjernica bit ce i uspostava kvalitetnijih veza s maticnim državama nacionalnih manjina koje bih zastupao. Nastojat cu se izboriti za povecanje zastupljenosti predstavnika nacionalnih manjina u državnim strukturama kao što su ministarstva, veleposlanstva, konzulati, sudstvo, javna poduzeca i ustanove.

Takoder cu dati sve od sebe da se izborim za povecanje zastupljenosti predstavnika nacionalnih manjina u rukovodecim strukturama javnih poduzeca, rekao je.

- Ciljevi su mi i ostvarenje boljih financijskih i materijalnih uvjeta svih asocijacija nacionalnih manjina da bi se njihova kultura i tradicija ocuvale i razvijale, da se nacionalne manjine ne organiziraju kao udruge koje mogu osnovati tri osobe, da se u 12. izbornoj jedinici ne kandidiraju clanovi stranaka makar to bili clanovi stranaka s manjinskim predznakom, a zalagat cu se i za stvaranje krovne albanske asocijacije, zakljucio je Sulejmani.


Podijeli: Facebook Twiter