Radolovic: Nema alternative ulasku u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javna tribina o pristupanju Hrvatske u Europsku uniju, ciji je cilj povecati informiranost gradana o rezultatima pregovora te prednostima i nedostatcima clanstva, održana je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula. Tribinu su vodili Ariana Vela iz Udruge poslodavaca te Antun Dujmovic iz Instituta za medunarodne odnose.

Vela je izlaganje pocela iznošenjem stajališta iz pregovora napomenuvši da ona više nisu tajna te da se mogu pronaci na web-stranicama Vlade i resornog ministarstva. Od 35 poglavlja Vela je izdvojila nekoliko onih koja, po njenom mišljenju, najviše zanimaju gradane. Pocela je pitanjem suverenosti i jezika, pojašnjavajuci da ulaskom u EU necemo izgubiti suverenitet te da ce hrvatski jezik postati službeni jezik EU-a. Pojasnila je potom pregovore o porezu, cija je glavna znacajka ukidanje nulte stope PDV-a.

- Moguce je da ce doci do poskupljenja proizvoda koji sada imaju nultu stopu PDV-a, i to za minimalno pet posto. Medutim, postoje medustope koje ce državi omoguciti reguliranje pa pametnim uvodenjem tih medustopa ne bi trebalo doci do poskupljenja, rekla je medu ostalim Vela.

Što se tice zapošljavanja, pojasnila je da pristupanje prvenstveno znaci mogucnost zapošljavanja u zemljama EU-a bez radne dozvole. Istaknula je da je pozitivno što ce se time olakšati migracija, a eventualna negativna strana je mogucnost odljeva sposobnih ljudi.

Ulazak u EU donosi nam i ukidanje povlaštenih mirovina te povecane stimulacije za odlazak u starosnu mirovinu, odnosno krajnji je cilj da svi odlaze u mirovinu pod istim uvjetima.

Pregovori na podrucju javne nabave donose, kaže Vela, smanjenje korupcije te se hrvatskim tvrtkama otvara mogucnost da povoljnije nastupaju na europskom tržištu. Eventualna negativnost jest što to vrijedi i za drugu stranu pa je moguce da budu ugrožene naše tvrtke koje se nisu dobro pripremile za ulazak u Uniju.

Što se tice poglavlja o poljoprivredi i ribarstvu, Vela je medu ostalim istaknula trogodišnje dodatne poticaje, ulazak u ribarsku flotu te razvoj gospodarskog ribarstva. Negativnost je što ce oni nekonkurentni zasigurno propasti.

U poljoprivredi ce se, suprotno mišljenju vecine gradana, rekla je Vela, poticati mali i srednji proizvodaci, dok ce granicna i monetarna politika donijeti ulazak u schengenski prostor i prelazak na euro, što znaci jacanje kreditnog rejtinga i jeftinije kredite. Loše je što ce procedura za ostvarenje potonjeg ipak trajati odredeno vrijeme.

Govoreci o najcešcim zabludama o ulasku u EU Vela je rekla da nije tocno da ce Hrvatska ostati bez svojih prirodnih i nacionalnih bogatstava te da više nitko nece moci prodavati domaci sir, mlijeko ili pršut. Kazala je da ce to biti moguce, no uz odredene deklaracije.

Takoder, naglasila je da ce neulazak Hrvatskoj donijeti više štete nego koristi, poput pada kreditnog rejtinga, povecanja nezaposlenosti te posljedicno okretanje zemljama jugoistocne Europe i Balkana.

O procesu pregovora Hrvatske za ulazak u EU govorio je Antun Dujmovic, istaknuvši da je Hrvatska mnogo vremena izgubila 90-ih godina prošlog stoljeca te da je pravi proces poceo pocetkom 2000. godine.

"Pregovori su trajali gotovo šest godina i mi smo se suocavali s problemima koje države koje su prije nas ušle u Uniju nisu imale", istaknuo je Dujmovic i dodao da ce Hrvatska 1. srpnja 2013., iako imamo monitoring, sigurno postati clanica Europske unije.

Uvodno se okupljenima obratila i zamjenica pulskog gradonacelnika Vera Radolovic.

- Grad Pula apsolutno podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju jer to ipak za sobom povlaci više benefita nego nedostataka, i pozivam sve gradane Pule da glasaju za ulazak. Zapravo, alternative ni nema, rekla je Radolovic izrazivši žaljenje što se tribini nije odazvalo više gradana. Naime, prisustvovalo joj je jedva 20-ak Puljana. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter