Radojka Šverko u INK: Koncert povodom 50. godina karijere

Radojka Šverko i dalje suverenog glasa (Neven LAZAREVIĆ)
Radojka Šverko i dalje suverenog glasa (Neven LAZAREVIĆ)

U intimi kazališnog prostora u kojem je ranih 60-ih kao tinejdžerica učila tesati zanat u "Muzičkom vrtuljku", u kreativnom odmaku od olovne stvarnosti, glazbena diva Radojka Šverko, i dalje suverena glasa i s puno dobrih emocija, preksinoć je u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula pred 300-tinjak poštovatelja održala nadahnut dvoipolsatni koncert, obilježivši ovim romantičnim putovanjem kroz različite glazbene žanrove 50 godina svoje uspješne inozemne i domaće glazbene karijere.
 
Pjevala je i publika
 
- Ne odustajte nikad, slijedite isključivo diktate koji su u vama i nećete požaliti. Meni je jako drago što sam odabrala ovaj put. Odabrala sam teži put, ali je vrijedilo, poručila je Radojka Šverko u završnici uz dugi aplauz publike, koja je s pjevačicom zajedno zapjevala u nekoliko navrata, već u uvodnoj čuvenoj pjesmi "Kud 
plovi ovaj brod", a posebno u pjesmi "Vilo moja" Vinka Coce.
 
Nije nedostajalo ni humora; posebno je raspoložen u najavama bio renomirani pijanist i vođa pratećeg sastava prof. Vladimir Babin, dok je Radojka Šverko u jednom 
trenutku, prepričavajući kako je jednoj novinarki morala najkraće opisati svoj život, rekla: "Imala sam dva braka, dvije kćerke, dva infarkta, četiri stenta, četiri Porina i Porina za životno djelo".
 
Dobro su dočekane Radojkine pjesme na čakavskom "Još mirišu kušini", "Lanterna" i posebno skladba "Bracolet", u čiju se izvedbu uključio mješoviti pjevački zbor "Roženice" iz Pazina, svi zajedno zaradivši ovacije. Uvjerljivo je zvučala domoljubna "Ljubim te do bola", autora Jakše Fiamenga i Dalibora Paulika, koju je Radojka izvela prije dvije godine na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, no s tom je pjesmom nastupila na Splitskom festivalu još 1989. godine.
 
Jedan od boljih koncertnih trenutaka je sugestivna izvedba pjesme "Žena" autora Andreja Baše, koju je Radojka izvela opušteno, gotovo govoreći.
 
Cvijeće za glazbenu divu
 
Na repertoaru su se izmjenjivale domaće i inozemne pjesme, pa su tako u uvodnom dijelu otpjevane "I Do It for You" Bryana Adamsa, "How Am I Supposed To Live Without You" Michaela Boltona, a glas je Radojka Šverko posve razigrala izvevši "Grande grande grande" talijanske pjevačice Mine, da bi naknadno uvjerljivo izvela "Ave Maria" i gospel "Swing Low, Sweet Chariot". Dojmljivo je zvučala plesna "Living for the City" Steviea Wondera, a nakon miksa hitova The Beatlesa, koncert je zaključila pjesmom Tine Turner "Simply the Best". Nemali doprinos cjelokupnom dojmu dali su prateći vokali, sestre Martina i Mateja Majerle te Andrej Babić.
 
Posebno je emotivno bilo na samom kraju koncerta kad je Radojki Šverko cvijeće poklonio njen kolega i prijatelj Mirko Cetinski, kazavši: "Od 14. godine zajedno smo iz đačkog doma počeli na ovim daskama", a zatim i Lidija Percan te mladi opatijski pjevač David Danijel. (Zoran ANGELESKI)
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter