Radojka Šverko kao šlag za kraj 5. RMF-a

Glazbena legenda u punom sjaju
Glazbena legenda u punom sjaju

Na završnom koncertu 5. Rovinj Music Festivala u kazalištu Gandusio nastupila je Radojka Šverko. Karizmatična hrvatska pjevačka diva, poznata po raskošnom rasponu glasa, predstavila se raznovrsnim programom. Bio je to svojevrsni presjek njene bogate karijere, ali i osobitih interpretacija najzahtjevnijih svjetskih uspješnica.

Još jednom, kao i bezbroj puta dosad, glasom i umijećem interpretacije Radojka Šverko je pokazala da je jednako uspješna u brojnim glazbenim žanrovima. Koju god vrste glazbe pjeva izvedbe su joj zrele i emotivne, a usto i savršeno vlada svojim bogatim i moćnim vokalom. U više od dva sata koncerta mogle su se čuti, vidjeti i osjetiti njene transformacije od pjevačice šlagera do zahtjevnih spiritualsa.

Uz pratnju svog banda, koji predvodi pijanist Vladimir Babin, Radojka je počela svojim najpoznatijim evergreenom "Kud plovi ovaj brod" sarajevskog skladatelja Esada Arnautalića, koji je na početku svoje bogate karijere 1970. u alternaciji s velikim Sergiom Endrigom izvela na Splitskom festivalu.

Potom je svoje najveće uspjehe s naših i svjetskih festivala miksala s izvedbama poznatih svjetskih hitova, dajući im osobnu notu i prilagođavajući ih svom pjevačkom umijeću.

Mogle su se tako čuti originalne izvedbe balade "I Do It for You" Bryana Adamsa i  "How Am I Supposed To Live Without You" Michaela Boltona, kojima je pokazala da savršeno vlada kompozicijama svjetski poznatih pjevača.

Zablistala je i u izvedbi soul balade Stevieja Wondera "Living For The City". Svoju ljubav prema soulu pokazala je i izvedbom hita Joea Cockera "You Can Leave Your Hat On", a nisu izostali ni Beatlesi.

Za božićni ugođaj dobro su sjele duhovne pjesme, koje Radojka u zadnje vrijeme ponajviše izvodi. Uz američki spiritual "Swin' Low", u Gandusiju su se mogle čuti njene izvedbe "O Holy Night", poznate božićne skladbe Adolpha Adamsa, ali i Bachove "Ave Marije", koju je izvela uz klavirsku pratnju Vladimira Babina.

Nije mogao izostati ni već vječni mega hit Whitney Houston "The Greatest Love Of All", koji je izvela s lakoćom. Svoju raznovrsnost pokazala je i osobitom izvedbom "Cabareta" Lise Minelli. Da je rasla na talijanskoj kanconi pokazala je poznatom kompozicijom Tonyja Renisa "Grande, grande, grande", najpoznatijom u izvedbi glazbene dive Mine. Za kraj ostavila je "Con te partiro", koju je proslavila izvedba nenadmašnog Andrea Bocellija.

U ovoj su skladbi došli do izražaja prateći vokali Andrej Babić, Martina Majerle i Ana Jakšić. Uz Vladimira Babina, u bendu Radojke Šverko u Gandusiju su nastupili gitarist Sandro Šupak, basist Damjan Grbac i bubnjar Krunoslav Veršić. U razgovoru s publikom Radojka Šverko podsjetila je da je njena duga i bogata glazbena karijera započela upravo u Rovinju, ljetnom gažom na otoku Katarina. Dostojno za kraj ovogodišnjeg festivala. (napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter