Radojka Šverko dobila Porina za životno djelo

Radojka Šverko (Arhiva GI)
Radojka Šverko (Arhiva GI)

Dubravko Majnarić, Radojka Šverko, Valter Dešpalj i Željko Brkanović, glazbenici koji su svojim radom i talentom uvelike zadužili hrvatsku glazbu, ovogodišnji su dobitnici Porina za životno djelo. Upravni odbor Porina odlučio je da će ovog puta, u petak, 27. lipnja, na svečanoj dodjeli diskografske nagrade Porin u Hypo Event Centru u Zagrebu, onu za životno djelo dodijeliti Dubravku Majnariću i Radojki Šverko, dok će Valteru Dešpalju i Željku Brkanoviću nagrada biti uručena na istom mjestu, ali 30. lipnja na priredbi Porin Classic.

Pjevačka diva

Dubravko Majnarić bio je dugogodišnji umjetnički direktor Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, urednik i pisac brojnih tema usko vezanih uz jazz i diskografiju, promicatelj i voditelj svega što se može svrstati pod evergrin i dobru glazbu. Urednik je i voditelj kultne "Zvjezdane prašine", jedne od najdugovječnijih glazbeno-dokumentarnih emisija Hrvatskog radija.

Pjevačka diva Radojka Šverko karijeru je započela kao članica i solistica dječjih zborova. Profesionalnu karijeru započela je 1967. godine, dok je široj javnosti postala poznata nastupom na Splitskom festivalu 1970. pjesmom "Kud plovi ovaj brod". Nakon osvojene nagrade za najbolju interpretaciju na festivalu u Puerto de la Cruzu, započela je međunarodnu karijeru. U suradnji s Alfijem Kabiljom nastupala je i osvajala nagrade na festivalima širom svijeta i pobijedila, između ostalih, Davida Bowieja i Natalie Cole. Pobjednica brojnih domaćih festivala, od početka karijere surađuje s mnogim svjetskim i domaćim simfonijskim orkestrima i filharmonijama.

Vrhunsku umjetnicu jedinstvene karijere glumački je talent doveo i na kazališne daske, a uz glazbeno-scenske uloge u kazalištu okušala se i kao filmska glumica, u filmu "Bravo, maestro". Altistica snažnog i karakterističnog glasa uz zabavnu i pop glazbu, filmsku glazbu, mjuzikle te jazz, rado izvodi sakralni program u crkvenim prostorima. Pjevačica čije su interpretacije zabilježene na brojnim diskografskim izdanjima osvojila je brojne nagrade i priznanja, uključujući i Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu, a odlikovana je i visokim odličjem za kulturu Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Klasičari

Valter Dešpalj međunarodno je priznat i iznimno svestran hrvatski violončelist koji je postigao vrhunske rezultate kao solist i komorni glazbenik, pedagog i obrađivač. Sviračko i interpretacijsko umijeće izbrusio je učeći od čelističkih legendi 20. stoljeća. Studirao je na Juilliard School of Music u New Yorku i moskovskom Državnom konzervatoriju Čajkovski i nastupao na brojnim poznatim festivalima i u čuvenim dvoranama širom svijeta.

Bio je glazbeni ravnatelj Dubrovačkog festivala, redovni je profesor violončela na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te gost profesor na uglednim glazbenim visokoškolskim ustanovama u inozemstvu. Osnivač je Festivala mladih gudača Strings Only!, majstorskog tečaja Cello Focus i Glazbene škole Dešpalj za nadarenu djecu - gudače.

Skladatelj, pijanist, dirigent i pedagog Željko Brkanović diplomirao je glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i kompoziciju na Fakultetu za muzičku umjetnost u Skoplju. Bio je dirigent Opere u HNK-u u Splitu, glazbeni urednik u Glazbenoj proizvodnji HRT-a, kao dirigent snimao djela hrvatskih skladatelja te predavao na muzičkim akademijama u Titogradu i Zagrebu. Intenzivno se bavi skladanjem od 1970. godine.

Njegov opus broji 70-ak solističkih, orguljskih, komornih, koncertnih, orkestralnih i scenskih djela, zborskih skladbi i solo pjesama.

Massimo najnominiraniji

Diskografska nagrada Porin ovog će petka biti dodijeljena dvadeset prvi put zaredom. Najviše nominacija, čak deset, ove godine ima Massimo Savić kojeg slijedi Oliver Dragojević čiji je album "Tišina mora" nositelj sedam nominacija. Slijede ih Pips, chips & videoclips sa šest nominacija za album "Walt" te Elemental s četiri nominacije za album "U redu je". Po tri nominacije ima grupa Psihomodo Pop te Gibonni, a dvije Parni valjak, Pavel i Lado.

O dobitniku Porina u kategoriji Hit godine odlučuje publika, a nominirani su: "Nirvana" Jelene Rozge, "Samo je ljubav tajna dvaju svjetova" Marka Perkovića Thompsona i "Terca na tišinu" grupe Silente. (I. KOCIJAN)


Podijeli: Facebook Twiter