Radojcic: Predložena rješenja ostat ce nezapažena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je prošli tjedan održana javna rasprava o cak pet prostornih planova (prijedlog ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana uredenja grada Pule, prijedlog izmjena i dopuna GUP-a grada Pule, prijedlog UPU-a Istocna poslovna zona, Lungomare i Max Stoja), priopcenjem i primjedbama za prva dva plana reagirala je Zelena Istra. Za preostala tri, podsjetimo, rok za primjedbe je 11. srpnja.

- Zbog prevelike kolicine informacija i cak 63 datoteke o planovima na internetskim stranicama Grada Pule koje iziskuju podosta truda i vremena, smatramo da se gradanima zapravo otežava informiranje i sudjelovanje u javnoj raspravi. Zbog takvog nacina informiranja mnoga ce predložena planska rješenja ostati nezapažena u javnost, izvijestila je predsjednica Zelene Istre Dušica Radojcic.

Izmedu ostalog, zamjeraju gradskoj vlasti što je organizirana samo jedna javna rasprava o svih pet planova, i to samo zato da se zadovolji zakonska obveza.

- Ova gradska vlast ignorira inicijative gradana cak i kada je izjašnjavanje gradana po nekom pitanju vrlo brojno i glasno, kao u slucaju inicijative gradana protiv pretjerane izgradnje iznad lucice Delfin u Puli ili trenutne inicijative protiv lociranja gradskog procistaca na Lungomareu, istaknula je Radojcic.

Iz Zelene Istre u svojim primjedbama navode da je potpuno jasno da se u svakom pogledu GUP-om, UPU-om Lungomare i UPU-om Max Stoja ide na ruku privatnom interesu, odnosno vlasnicima zemljišta, nauštrb javnog interesa.

Istaknuli su da je na cijelom obalnom podrucju od industrijske zone na južnoj strani pulske luke sve do Pješcane Uvale GUP-om omogucena izgradnja brojnih novih turistickih smještajnih kapaciteta, a nije obrazložena potreba za takvim znacajnim povecanjem. Tako je, primjerice, napomenuli su iz Zelene Istre, na Muzilu planirano 2.500 novih turistickih postelja, na Valovinama 850, na klaonici 162, na Saccorgiani 800 te 200 u manjim hotelima na Valsalinama, na podrucju oko Ribarske kolibe i u Tomaseovoj ulici.

- Buduci da ne postoji nikakva argumentacija u prilog nevjerojatno velikog broja novih turistickih smještajnih jedinica u GUP-u, zahtijevamo njihovo brisanje. Bez prethodne jasne argumentacije o nužnosti, potrebama i posljedicama tako velike izgradnje, u samom priobalju ne bi se smjelo planirati. Zahtijevamo da se onemoguci bilo kakva daljnja izgradnja na bilo kojem dijelu pulskog priobalja i da se utvrdi pojas u kojem ce biti zabranjena gradnja (300-500 metara od mora), izvijestili su, izmedu ostalog, iz Zelene Istre. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter