Radojcic: Nije istina da procistac mora biti na Lungomareu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji udruge Zelena Istra i u suradnji s udrugom "Za Sisplac" održana je javna tribina na temu UPU Lungomare i lokacija procistaca otpadnih voda na Valkanama. Okupilo se više od stotinu gradana koja su sa zanimanjem pratili prezentaciju uz mogucnost komentiranja i prijedloga.

Zajednicki je stav da je lokacija procistaca na Valkanama apsolutno neprimjerena. Predsjednica Zelene Istre na pocetku tribine je istaknula da u posljednjih 15 godina, koliko Grad Pula planira sustav odvodnje otpadnih voda s procistacem, nije održana niti jedna prezentacija mogucih varijanti lokacije procistaca.

- Od 19. prosinca do 15. sijecnja 2012. godine Grad Pula je na svojim internetskim stranicama postavio neke dokumente u vezi s odlukom o gradnji u šumi i pozvao gradane da se o njoj ocituju, rekla je Radojcic.

Koliko im je stalo do mišljenja javnosti, nastavila je, govori cinjenica da su dokumenti namjerno postavljeni u vrijeme praznika, kao i to što nikada nije organizirana smislena javna rasprava po tom pitanju. Potom je ponovila da Grad Pula i dalje nastoji uvjeriti gradane da je lokacija na Valkanama jedina moguca što prema njezinim rijecima nije tocno.

Osvrnula se potom na neobjašnjiv nacin na koji je Cementara došla do vrijednog zemljišta, smatrajuci da u toj cinjenici leži puno odgovora zbog cega su Valkane odabrane kao lokacija za procistac. Naglasila je potom da je postupak procjene utjecaja na okoliš na toj lokaciji poceo još 2003. godine, no da je godinu dana kasnije, na zahtjev Grada Pule, prekinut.



U raspravu su se potom ukljucili gradani, vecina njih je bila ogorcena jer ne žele procistac u "svom dvorištu" te su predložili da ga izgrade na Muzilu kako bi mogli zalijevati golf terene.

Na loptu je potom htio stati Radovan Cvek, bivši dugogodišnji direktor Herculanee, sada vijecnik pulskog Gradskog vijeca, kazavši da se dijelom slaže s prezentacijom Zelene Istre, no da se treba imati na umu da je procistac dobar za okoliš, a bit ce i neophodan zbog europskih regulativa, navodeci primjer iz Rovinja.

Rasprava se potom vodila oko racuna za vodu koji ce se povecati, a bilo je i prijedloga da se procišcena voda prodaje. Takoder, mnogi su se složili da bi gradani i pristali na vecu cijenu racuna, samo kad bi se premjestila lokacija procistaca na neku primjereniju. Zakljuceno je da ce se i dalje zahtijevati na drugoj lokaciji za procistac, a tražiti ce se i široka javna rasprava prije donošenja konacnog UPU-a Lungomare. (N. SOFTIC, snimio S. MILJEVIC)

Osmrtnica za Lungomare


Oni koji se ocito protive smjernicama UPU-a Lungomare i zadiranju u najpopularniju pulsku šumicu zbog procistaca kao i zbog pretvaranja šumice u urbanu park-šumu zalijepili su u petak na više lokacija po gradu osmrtnice Lungomareu.

- U dubokoj boli javljamo svim rodacima, prijateljima i poznanicima da je naš dragi prijatelj i gospodin Lungomare preminuo dana 30.01.2012. na sjednici Gradskog vijeca grada Pule. Pocivao u miru! Puležani, stoji na osmrtnici, koja je zalijepljena uz poziv Zelene Istre na informiranje gradana o projektu Lungomare i gradnji u toj šumici. (G. ROJNIC)



Nefat: Ovim projektom šumica se obogacuje


Predsjednik Kluba vijecnika Ladonje u pulskom Gradskom vijecu Bruno Nefat na konferenciji za novinare u petak osvrnuo na dvije tocke zadnje sjednice vijeca - uredenje Lungomarea i financiranje izgradnje infrastrukture na podrucju obuhvata prostornog plana Lucice Delfin.

Naveo je da su rasprava i ishod glasanja po pitanju utvrdivanja smjernica prostornog uredenja podrucja Lungomare, u kojem su vijecnici Ladonje bili suzdržani, sasvim logicna posljedica neprihvacanja amandmana koji su uputili.

- Prijedlog amandmana o uvrštenju trece smjernice nije bio bez osnove jer pojedinacni interesi moraju biti podredeni onom opcem. Zato smo tražili da se izgradnja novih ugostiteljsko-turistickih, sportsko-rekreacijskih, prometnih i infrastrukturnih objekata unutar Lungomarea mora uskladiti s krajobrazno-okolišnim datostima podrucja te s iskazanim društvenim potrebama gradana i simbolickim znacenjem tog prostora u svijesti Puljana.

Željeli smo izbjeci da forsiranje dovršetka izgradnje procistaca prikrije povecanje izgradenosti današnje ICI-jeve rekreacijske zone, rekao je Nefat.

Celnik pulske Ladonje ponovio je da, bez obzira na to što netko vidi primjenu nove tehnologije procišcavanja na postojecoj lokaciji kao potpuno novu izgradnju, smatra da je dovršenje procistaca rješavanje 20-godišnjih dugova, posebno jer zadnjih pet godina gradani placaju doprinos za rješenje kanalizacijskog sustava.

- Kanalizacijska mreža za Pulu odavno je izgradena i u trenutnoj situaciji ovo je najbolje rješenje. Izmjena smjera bila bi problematicna. Koje su garancije da ne bismo cekali još 20 godina provodenje takvog projekta? Takoder, cinjenica je da je prostor Lungomarea u stanju degradacije i teško održiv.

Ovim projektom šumica se obogacuje, a zamjenom vegetacije postaje i ekološki prihvatljivija. Valorizacija prostora šumice je dobro odradena. Ne može se gledati samo procistac i rušenje stabala, vec projekt zahvaca cijelo podrucje, koje ce se hortikulturno obogatiti te ce Lungomare iz prigradske postati gradska šuma, istaknuo je Nefat.

Nastavio je da MBR tehnologija procistaca daje najmanji moguci negativni utjecaj, dok su pozitivni efekti projekta puno veci. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter