Radnike SMS-om obavještavaju o otkazu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U istoj tvrtki stol do stola sjede radnici koji obavljaju potpuno identican posao. Na prvi pogled medu njima nema nikakve razlike jer se ocekuje da za jednak posao primaju jednaku placu i imaju jednaka prava. Medutim, neki radnici svakog mjeseca dobivaju deblju platnu buštu, a uz to ih štiti kolektivni ugovor ili pravilnik o radu, dok oni drugi svakog mjeseca strepe hoce li uopce zadržati posao.

Razlog ovakve diskriminacije na koju su nas upozorili radnici iz Pule je taj što imaju sklopljen ugovor o radu ne s tvrtkom u kojoj rade, vec s jednom od 20-ak agencija za privremeno zapošljavanje koje djeluju u Hrvatskoj, agencijom Dekra koja ured ima i u Puli. Obavijest o tome je li im ugovor produljen ili ce pak ponovno završiti na burzi, agencija radnicima šalje putem poruke na mobitel i to dan-dva prije isteka ugovora.

- Svakog mjeseca užasan stres. Neki SMS dobiju ranije, pa onda ostali strepe kada ce njima stici i što ce u njemu pisati. Mi smo zapravo zaposleni u agenciji koja nas iznajmljuje tvrtki za koju radimo. Naši kolege koji su zaposleni prije nas imali su srece da ih je tvrtka uzela na neodredeno vrijeme, dok mi imamo ugovor na mjesec dana i to s agencijom, a ne dobivamo ni bonus na placu, pricaju nam radnici koji ne žele imenom izaci u javnost.

U Dekri isticu da je djelatnost agencija za privremeno zapošljavanje regulirana Zakonom o radu te da posjeduju dozvolu Ministarstva rada i poduzetništva.

- Tvrtka, korisnik usluge, angažira agenciju da selektira radnike i da s njima sklapa ugovor o radu. U tom slucaju Dekra je poslodavac, radnici su zaposlenici u agenciji, a korisniku se radnici ustupaju za rad. Trenutno smo u Puli u vremenu krize zaposlili u protekla dva mjeseca preko 120 ljudi, najviše od svih tvrtki u Istri. Svi radnici imaju osigurana prava iz radnog odnosa i uredno im se isplacuju place svakog 15. u mjesecu, kazao je Arsen Mihelcic iz poslovnice u Rijeci koja je nadležna i za istarsko podrucje.

Odbacuje tvrdnje da radnici zaposleni u Dekri imaju manju placu od radnika koji obavljaju isti posao i imaju ugovor sklopljen direktno s tvrtkom.

Što se tice slanja poruka na mobitel kao nacin obavještavanja radnika, u agenciji Dekra ne vide ništa sporno.

- Agencija ne smije ustupati radnika nekoj tvrtki duže od godine dana, ali postoje slucajevi da radnika zatim preuzme druga agencija koja ih ponovno ustupa istom poslodavcu. Time tvrtke izbjegavaju zapošljavanje radnika na neodredeno vrijeme što bi po zakonu trebali uciniti nakon tri godine rada, upozorava Slobodan Kapor, županijski povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

- Ovi su radnici mahom nezašticeni jer dovoljno je da poslodavac kaže da je nezadovoljan radnikom i agencija mu smjesta otkazuje ugovor. Slicna je pozicija radnika kooperanata u Uljaniku kojima kooperantska firma daje otkaz ukoliko im to uvjetuje brodogradilište od kojeg kooperantska tvrtka živi, dodaje Kapor. (M. JERIN)

OVO JE DIO TEKSTA KOJI U CIJELOSTI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter