Radnike prisiljavali da povuku tužbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnicima hotelijerskog poduzeca Maslinica koji su tužili tvrtku zbog neisplacene naknade za prijevoz nudena je izjava o povlacenju tužbe i odustajanju od zahtjeva za isplatu. Uz to su širene glasine da ce svi koji to odbiju potpisati dobiti otkaz te da se zbog toga vec traže radnici na Zavodu za zapošljavanje.

O ovoj kampanji novinare je u srijedu informirala Marina Cvitic, voditeljica ureda Sindikata Istre i Kvarnera, ciji su zaposlenici Maslinice clanovi i putem kojeg je podignuta tužba na Opcinskom sudu.

"Izjava je pocela kružiti u subotu, 29. svibnja. Radnici su je potpisivali u strahu od gubitka posla ili maltretiranja i šikaniranja. Obavijest kojom sam htjela upozoriti na posljedice stavljanja takvog potpisa skinuta je s oglasne ploce.

Tek nakon što je u ponedjeljak tiskan i podijeljen letak predsjednika sindikata Bruna Bulica, potpisivanje je zaustavljeno, a radnici su se poceli raspitivati kako opozvati izjavu. Do tada ju je potpisala približno polovica od sto i tri tužitelja", kaže Cvitic.

Direktor i suvlasnik tvrtke Filippo Horstman izjavio je sindikalnoj povjerenici Admiri Žakuli da niti on niti prokurator Goran Zahtila ne stoje iza inicijative. Isto je ponovio u telefonskom razgovoru s Bulicem.

Formular s izjavom radnicima je nudio vozac-dostavljac Lucio Chnappi. Izjavio je da je to od njega zahtijevao direktor hrane i pica Mario Braticic, kojemu je potom dostavljao potpisane obrasce. U Braticicevom odjelu izjavu je potpisao znatan broj radnika, a prve koje su to ucinile, gotovo sve odreda, bile su sobarice, radnice odjela kojim rukovodi njegova supruga Fabiana Braticic.

Upada u oci da zaposlenicima u strucnim službama i onima na grilu potpisivanje uopce nije nudeno. Cvitic veli da nema razloga sumnjati u Horstamanovu izjavu, ali se istovremeno pita što ovom inicijativom dobivaju supružnici Braticic.

Pokušali smo saznati što o svemu kaže Mario Braticic, ali on nam je u telefonskom razgovoru izjavio samo da ništa ne može komentirati dok u medijima ne procita što tvrdi sindikalna povjerenica.


Podijeli: Facebook Twiter