Radnike i poslodavce mirit ce ured pri GSV-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pri Gospodarsko-socijalnom vijecu Istarske županije osniva se Ured za mirenje u individualnim radnim sporovima, zakljuceno je na današnjoj sjednici GSV-a, kada je usvojen i Pravilnik o mirenju. Sjedište tog ureda za podrucje županije bit ce u Puli, u Flanatickoj 29, a tajnicom je imenovana pravnica Ljiljana Škific.

Vitomir Begovic, predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo u Hrvatskoj, ocekuje da bi se u procesu mirenja moglo riješiti 80 posto radnih sporova i time rasteretiti sudstvo te pritom ubrzati sporove. Ured pri GSV-u namijenjen je manjim tvrtkama i onima koji slican ured nemaju formiran u svojim poduzecima.

Naime, u tijeku je implementacija ovog sustava u radne sredine, pa su tako vec održani seminari u Uljaniku, Arenaturistu, Rivieri Porec i Adris grupi, u kojima su sudjelovali predstavnici poslodavaca i sindikata. U kolektivne ugovore treba dodati anekse o mogucnosti mirnog rješenja radnog spora putem tih ureda. Valja nadalje imenovati tajnike u svakom poduzecu te obaviti inventuru radnih sporova. Neovisno o postupku mirenja spor se može nastaviti na sudu, ali se u isto vrijeme pokušava riješiti dogovorom i možda okoncati, pojasnio je Begovic.

"Radni spor je trošak. Primjerice, u opatijskom komunalnom poduzecu nedavno je poslodavac izgubio spor i morao nadoknaditi radniku milijun kuna. Tko odgovara za takvu štetu, za trošak koji placaju porezni obveznici", upitao je Begovic.

Na sjednici su županijski celnici izvijestili o izvršenju proracuna, projektu Brijuni rivijera i gradnji nove bolnice, pa je predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulic pitao kakve svrhe ima raspravljati o onome što je vec odluceno i zašto se GSV nije sastao od studenog prošle godine. Predsjedavajuci Nenad Seifert opravdao se da nitko nije dao inicijativu da se vijece sastane još od studenog.

U raspravi o projektu Brijuni rivijera Slobodan Kapor je u ime SSSH-a tražio da se odredba o 70 posto ulaganja domacih tvrtki u taj projekt definira cvršce u ugovoru i tako zaštite domace tvrtke. U protivnom, stranac može osnovati tvrtku u Hrvatskoj i dovesti Rumunje da rade. Bulic je ponovio da se ne može ocekivati više od 500 radnih mjesta u cijelom projektu, od cega više od 70 posto sezonaca, kojih ni sada nema dovoljno u Istri, te da bi uvjet koncesije trebao bi biti odredeni broj radnih mjesta.

U nastavku su navedeni rezultati turisticke sezone, na što je Bulic upozorio da isti broj radnika odraduje veci obujam posla te da je turisticka privreda tvornica invalida rada. Predložio je izradu normativa rada za radnike u turizmu. "Turizam nije idealan biznis, nema veliki profit, ali mnogi Istrani od njega žive", rekao je Drandic. (J. ORLIC)

Svada Bulica i Drandica

U raspravi o bolnici Bulic je optužio Valerija Drandica za niz propusta Županije u vodenju bolnice te mu porucio da bi trebao dati ostavku na funkciju predsjednika Upravnog vijeca bolnice. Nakon što ga je Drandic prozvao destruktivcem i rekao da godinama uzurpira ovo vijece, predsjedavajuci je prekinuo svadu, koja se od pocetka svodila na osobnu razinu.

Narucio bisku, a dobio Bistru
- Treba pripremiti tržište rada. Sezonci koji rade u Istri uopce nisu pripremljeni. Narucio sam nedavno bisku, a konobar mi je donio Bistru - bocicu vode. Nikada nije cuo za bisku, došao je iz Vukovara i nitko ga nije poucio prije pocetka posla, prenio je svoje iskustvo Vitomir Begovic.


Podijeli: Facebook Twiter