Radnik poginuo uoci koncerta Laure Pausini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samo tri mjeseca nakon pogibije radnika za vrijeme pripreme tršcanskog koncerta Jovanottija, u ponedjeljak je u Reggiu Calabriji na jugu Italije poginuo 31-godišnji radnik za vrijeme pripreme scenografije za koncert pop pjevacice Laure Pausini.

Metalna konstrukcija koja je podignuta u gradskoj sportskoj dvorani iznenada se srušila i ubila jednog te ranila dvojicu djelatnika. Koncert je odgoden, a novi incident je iznova otvorio polemiku o sigurnosti prilikom organizacije slicnih manifestacija.

Nesretni Matteo Armellini, djelatnik zaposlen u zadruzi koja se bavi montažom koncertnih scenografija, postavljao je osvjetljenje velike metalne strukture visoke 15 metara, teške nekoliko tona, a na kojoj su radila i dvojica ozlijedenih.



U prosincu prošle godine u gradskoj sportskoj dvorani u Trstu poginuo je dvadesetogodišnji student Francesco Pinna koji je povremeno radio u slicnim zadrugama. Dinamika incidenta u Trstu i Reggiu Calabriji gotovo je identicna, pred sam kraj radova goleme metalne konstrukcije su popustile i srušile se dok su radnici obavljali završne radove.

Istraga u Trstu još nije zakljucena, a suci i dalje ispituju nacin na koji se radnici zapošljavaju i pod kojim uvjetima rade. Pinna je poput mnogih mladica radio za 6,5 eura na sat, nije bio kvalificirani radnik i do incidenta je došlo zbog propusta tvrtke koja je obavljala posao za talijanskog kantautora i repera Jovanottija koji je u Trstu tek prošlog tjedna održao koncert. (E. VELAN)

Traže se strože mjere sigurnosti

Talijanska javnost je u šoku i vec se vode velike rasprave o strožim mjerama sigurnosti za vrijeme priprema i održavanja koncerata za koje se cesto angažiraju vecinom studenti ili nezaposlene osobe bez ikakvog strucnog iskustva, koje su sretne što mogu nešto zaraditi.

Govori se i o posebnom zakonu koji bi regulirao koncertnu djelatnost - od pritužbi okolnih stanara zbog prevelike buke, preko rada na crno, do neisplate zaradenih honorara i ostalih neregularnosti. (V. P./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter