Radnik placa viši doprinos od poslodavca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Granicne stope oporezivanja dohotka vrlo su visoke za sve razine dohotka i vec pri dvostrukoj prosjecnoj placi dosežu gotovo 60 posto, a zbog visokih granicnih poreznih stopa radnici gube motivaciju za rad. Naime, od povecanog bruto dohotka koji bi time ostvarili dobivaju samo manji dio, dok veci odlazi državi. Poslodavci, pak, moraju tražiti druge, isplativije nacine da bi nagradili svoje radnike za produktivnost, istice Ivica Urban s Instituta za javne financije u najnovijoj analizi poreznog opterecenja rada u Hrvatskoj.

No, porezni klin u Hrvatskoj slicne je razine kao i u susjednim zemljama. Za radnika bez djece s prosjecnom placom u proizvodnji od 7.260 kuna te stopom prireza od 10 posto porezna davanja iznose 41,2 posto. To je više nego u Slovackoj i Poljskoj, a niže nego u Madarskoj (gdje je porezni klin cak 54,1 posto), Njemackoj, Austriji, Italiji i Ceškoj. Kako zakljucuje Urban, Hrvatska ipak nije "svjetski prvak" u poreznom opterecenju placa, barem ne u disciplini "porezni klin za prosjecnu placu".

Naime, prema studiji revizorske kuce KPMG, koja je prosjecnu poreznu stopu izracunala za relativno visoku godišnju bruto placu od 100 tisuca dolara, Hrvatska se nalazi na drugome mjestu po poreznom opterecenju u svijetu. No, to je udruženje napomenulo da Hrvatska, kada se u izracun pribroji krizni porez, s prvog mjesta neslavne ljestvice mice Sloveniju. U svojoj analizi Urban naglašava da studija KPMG-a u izracune ne ukljucuje doprinose na placu i dodaje da bi njihovo ukljucenje vjerojatno bilo povoljnije za rezultat Hrvatske.

Hrvatska je jedna od cetiri promatrane zemlje u kojima radnici placaju viši postotak doprinosa na placu u odnosu na izdvajanja poslodavca. Naime, radnik iz place izdvaja 17,1 posto doprinosa, dok je na teret poslodavca 14,7 posto iznosa ukupnih doprinosa. U Njemackoj, pak, od 52 posto poreznog klina 33,4 posto predstavljaju doprinosi. Pritom na teret radnika ide 17,2 posto, a na teret poslodavca 16,2 posto doprinosa. Danska je zemlja s najvišom prosjecnom stopom oporezivanja dohotka od cak 30,1 posto, dok je prosjecni porez na dohodak u Hrvatskoj 9,5 posto (s posebnim porezom i prirezom), odnosno 7,5 posto bez tih davanja.


Podijeli: Facebook Twiter