Radnik odradio 133 dana, zastupnik 56

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak dvije izvanredne sjednice Sabora sazvane zbog izglasavanja kriznih rebalansa ove su godine natjerale saborske zastupnike da se neuobicajeno dugo zadrže u sabornici. Umjesto 15. srpnja, kada po Ustavu i pocinje ljetna stanka, na godišnji su mogli tek nakon 31. srpnja. No, ni ta dva tjedna duljeg rada nisu pomogla našim parlamentarcima da dostignu uobicajeni radni ritam i radno vrijeme «obicnih» radnika u Hrvatskoj. Dok je do 31. srpnja prosjecan hrvatski radnik morao odraditi 133 radna dana, zastupnici su ih odradili barem dvostruko manje jer su na plenarnim sjednicama proveli svega 56 dana.

Domaci zastupnici vec dugo su na meti javnosti kao neradnici i ovakvi podaci zasigurno im ne idu na ruku. Medutim, rade li naši zastupnici doista manje nego u drugim državama? Uglavnom - da.

Rutina naših zastupnika svela se na trodnevni radni tjedan jer je iz parlamentarne prakse gotovo sasvim išceznuo  obicaj da se sjednice odbora sazivaju ponedjeljkom ili utorkom, dan, dva prije plenarne sjednice. Po Ustavu, hrvatski zastupnici slobodni su zimi od 15. prosinca do 15. sijecnja, te ljeti od 15. srpnja do 15 rujna. U tom razdoblju uglavnom ne rade ništa, nema sjednica radnih tijela, niti redovitog i reguliranog rada u uredima na terenu.

A kako je u zemljama na ciju se demokraciju volimo pozivati ili onima u okruženju?

U sezoni 2007./2008. zastupnici britanskog Donjeg doma odradili su 165 dana na plenarnim sjednicama koje su prosjecno trajale sedam sati i 55 minuta. Radno vrijeme britanskog parlamenta je ponedjeljkom i utorkom od 14.30 do 22.30, srijedom od 11.30 do 19.30, cetvrtkom od 10.30 do 18.30 te petkom od 9.30 do 15 sati. Istovremeno dok nema plenarne sjednice ili paralelno s njom, zasjedaju brojni parlamentarni odbori.

Odbori njemackog parlamenta za financije i državni proracun tijekom 56 dana održali su 37 sjednica, dok je naš pandan, Odbor za financije i državni proracun, održao njih 14.

Slovenci su, pak, zasjedali na plenarnim sjednicama cak i manje nego zastupnici Sabora, svega 45 dana, no slovenskom Državnom zboru praksa je da se sjednice radnih tijela održavaju i u dane kada nema plenarnog zasjedanja. Uz to, njihovi zastupnici imaju 25 dana manje propisane stanke: rade od 10. sijecnja do 15. srpnja te od 1. rujna do 20. prosinca.

Istocni susjedi, Srbi bili su ove godine radišniji od naših zastupnika pa su samo na plenarnim sjednicama odsjedili 98 dana.


Podijeli: Facebook Twiter