Radnička fronta protiv obaveznog vojnog roka


Članovi pulske organizacije Radničke fronte i njihovi simpatizeri u subotu su u središtu Pule izveli prosvjednu akciju kojom su se usprotivili najavi Vlade o uvođenju obaveznog vojnog roka, te upozorili na, kako kažu, prave razloge militarizacije društva.

"Umjesto životnog standarda, budućnosti i svima dostupnog zdravstva i obrazovanja - mladima se kao izlaz nude rat, mržnja i smrt za tuđe interese. Jer, sjetimo se, koliko god se vojni rok opisivao kao nešto bezopasno i korisno, to je zapravo priprema za rat. Za rat u kojem bi sirotinja trebala ginuti ratujući protiv sirotinje iz drugih zemalja, dok elita i njihova djeca uživaju na visokoj nozi. Povijest je tu najbolja učiteljica", napominju u Fronti.

U situaciji kad je 45 posto mladih nezaposleno, a vlast sebi krajnje cinično povećava plaće, provodi se porezna politika koja koristi najbogatijima i bankama, a besperspektivnima i nezaposlenim mladima poručuju da su njima namijenili – obavezni vojni rok, kažu u Fronti te dodaju da nema dvojbe o čemu se ovdje radi. Restauracija kapitalizma završila je potpunom katastrofom, napominju, a u takvim uvjetima nije ni čudo da vlasti, koje vladaju ne u interesu naroda nego u interesu stranog i domaćeg krupnog kapitala te Bruxellesa i Washingtona, pokušavaju koheziju u društvu, kako bi se održali na vlasti, stvoriti na drugačije načine, i to tražeći „vanjskog neprijatelja“. Pozivajući se na hrvatstvo i domovinu, traže militarizaciju zemlje i nacionalistički pokušavaju nabrijati obespravljene i osiromašene, smatraju u Fronti.

"Zašto ginuti za društvo koje nam ne nudi nikakvu perspektivu, sve lošiji životni standard, nezaposlenost i bijedu za mnoge? Za koga se boriti i koga braniti? Kolindu? Plenkovića? Todorića? Lokalne oligarhe, profitere, lopove, tajkune i popove? Zašto da se nezaposlena, osiromašena i potlačena većina bori za besramnu političku elitu i privatizacijske tajkune? Pobunimo se! Recimo NE takvoj besramnoj politici!"

Recimo ne ratu među narodima, ne miru među "klasama!", poruka je pulskih "frontaša". (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter