Radnička fronta: Protiv EU kapitala i mjera štednje

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Članovi Radničke fronte-lokalna organizacija Pula, pridružili su se u subotu zajedničkoj europskoj inicijativu javnog izražavanja podrške narodu Grčke koji želi stati na kraj neodrživoj politici štednje, zalažući se za drugačiju i socijalno pravednu Europu.

Noseći transparent "Solidarno s Grčkom" članovi Radničke fronte ispred Arene obratili su se javnosti poručivši da se oštro  protive Europi kapitala i mjerama štednje. Tekst je pročitao Aleksandar Bančić, rekavši da Europska centralna banka, Europska komisija i MMF inzistiraju na nastavku ekstremnih mjera štednje koje su grčke građane u pet godina dovele na sam rub egzistencije.

-Svjedoci smo istih posljedica iste liberalne politike i u Hrvatskog gdje nezaposlenost također raste, a vlast proračunsku štednju prakticira na stvarima od vitalnog značaja za naše društvo, poput rezanja izdavanja za zdravstvo u visini od milijardu kuna u 2015. godini ili smanjenjem ulaganja u školstvo na manje od 0,7 posto BDP-a, što je daleko ispod europskog prosjeka. Istovremeno, neprekinuti val rasprodaje javnih dobara stigao je i do strateških elemenata poput Imunološkog zavoda i autocesta, rekao je Bančić.

Istaknuo je da se posljedice takve politike osjećaju i u Puli, gdje je, tvrdi, lokalna vlast odlučila štedjeti povećanjem roditeljskih udjela u cijeni vrtića, drastičnim smanjenjem subvencija na javni prijevoz osnovnoškolcima te poskupljenjem prijevoza osoba s invaliditetom.

-Ta štednja, koja pogađa najšire i najugroženije slojeve društva služi pokrivanju proračunskih rupa nastalih između ostalog i oprostom dugova pripadnicima ekonomskih elita, odnosno vlasnicima velikih firmi kroz sporne predstečajne nagodbe. To nije Pula, Hrvatska ni Europa kakvu želimo. Poput građana Grčke i mi vjerujemo da je drugačija Europa moguća, izjavio je u ime Radničke fronte Aleksandar Bančić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter