Radnicima Plave lagune veće plaće i druga materijalna prava za iduću godinu

Augustov hram (D. ŠTIFANIĆ)
Augustov hram (D. ŠTIFANIĆ)

Materijalna prava radnika na razini Plave lagune povećana su u prosjeku više od 7 posto, izvijestili su u utorak iz te hotelske kompanije po završetku pregovora uprave sa Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikatom turizma i usluga Hrvatske o pravima radnika Plave lagune i Istraturista za iduću godinu.

"Pregovori sa sindikatima rezultirali su ujednačavanjem prava radnika Plave lagune i Istraturista, koji će se od početka iduće godine pripojiti grupi Plava laguna. To znači i da će se od 1. siječnja iduće godine Kolektivni ugovor Plave lagune primjenjivati na sve radnike, što će olakšati i daljnje poslovanje i zajamčiti jednaka prava svim radnicima", poručuju iz te hotelske kompanije.

Pored ujednačavanja prava iz Kolektivnog ugovora, dodatno će se za oko 10 posto povećati plaće pojedinim radnicima i grupama radnika, a dogovoreno je i povećanje osnovne plaće za sve radnike od 4 posto počevši od 1. lipnja iduće godine.

"Time će doći do povećanje ukupnih materijalnih prosječnih prava za radnike u destinaciji Poreč u visini od gotovo 5 posto, odnosno u destinaciji Umag za više od 9 posto, te će se prava tako u potpunosti izjednačiti već od 1. siječnja iduće godine. Po materijalnim pravima radnika Plava laguna je jedna od najuspješnijih turističkih kompanija u Hrvatskoj, a raduje i da je namjera poslodavca i u budućnosti zadržati istu razinu prava ili ih i povećati zbog zadovoljstva radnika", ističu iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, ocjenjujući da je Kolektivni ugovor Plave Lagune zasigurno jedan od najboljih, ako ne i najbolji u zemlji.

Slijedom toga, osim na uvećanu plaću od 1. lipnja 2018. radnici mogu računati i na regres za godišnji odmor od 70 kuna bruto po danu godišnjeg odmora, jednokratne isplate od po 500 kuna bruto za lipanj i srpanj, božićnicu u visini maksimalno neoporezivog iznosa, dar u naravi u maksimalno neoporezivom iznosu koji će prema najavama iduće godine iznositi 600 kuna, dar djetetu u maksimalno neoporezivom iznosu i drugo.

Iz Plave lagune iznose i podatke da su na dan 20. kolovoza ove godine temeljem jednog od dvije vrste ugovora na neodređeno vrijeme imali zaposlenih 36 posto radnika u odnosu na 64 posto koji su bili zaposleni na određeno vrijeme.

"Već sada, temeljem sklopljenih ugovora, možemo utvrditi da će na dan 20. kolovoza 2018. temeljem jednog od dvije vrste ugovora na neodređeno vrijeme biti zaposleno 44 posto radnika, dok će ih 7 posto raditi temeljem ugovora o radu za obavljanje stalnih sezonskih poslova na određeno vrijeme od tri godine, a njih gotovo 50 posto će biti zaposleno temeljem ugovora na određeno vrijeme", naglašavaju iz Plave lagune.

Dodaju da su to pohvalili i sindikati jer se tako sustavnije rješava pitanja radne snage na način da pola radnika bude stalno zaposleno, a pola je sezonaca.

Najavljuju i planove da će Plava laguna u 2018. više od 10 posto kapitalnog budžeta uložiti u uređenje i izgradnju kapaciteta za smještaj radnika.

"Više od 50 milijuna kuna uložit ćemo u izgradnju 91 nove dvokrevetne sobe u Univerzalu (Plava laguna resort), 60 novih dvokrevetnih soba u Katoru u Umagu, 50 novih mobilnih kućica u Stella Marisu u Umagu te u 10 mobilnih kućica u Bijeloj uvali. I to je dio nastojanja unapređenja prava radnika kroz bolje uvjete smještaja i boravka na našim destinacijama, jer smo svjesni da razvoj počiva na zadovoljnim radnicima", zaključuju iz Plave lagune. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter