Radnicima Plave Lagune tri posto veće plaće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svega desetak dana nakon dogovorenog povećanja plaća u Valamar Rivieri u Poreču i u drugoj porečkoj turističkoj kompaniji, Plavoj Laguni, postignut je sporazum o povećanju plaća. Ovog tjedna završili su kolektivni pregovori kojima je dogovoreno da se od 1. srpnja plaće radnika povećavaju se za tri posto. Odnosno, osnovica za obračun plaće, koja se množi koeficijentom radnog mjesta, povećava se sa dosadašnjih 3.600 na 3.708 kuna.

"Tako će prosječna plaća u Plavoj Laguni, koja je i do sada bila za oko tri posto viša u odnosu na prosječnu plaću RH, dodatno odskočiti za više od 15 posto u odnosu na prosječnu plaću u djelatnosti", iznijela je predsjednica Odbora za turizam Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić. Naglašava da će Plava Laguna i dalje ostati po materijalnim pravima radnika iznad ostalih turističkih kompanija.

Naime, Plava Laguna ima u Kolektivnom ugovoru utvrđen regres za godišnji odmor od 70 kuna po danu godišnjeg odmora, božićnicu u neoporezivom iznosu (2.500 kuna), dar u naravi u neoporezivom iznosu (400 kuna), dar djetetu u neoporezivom iznosu (600 kuna po djetetu), jednokratne dodatke na plaću za lipanj i srpanj po 500 kuna bruto. Cvitić dodaje da je dogovoreno da će se svim sezonskim radnicima koji budu radili najmanje dva mjeseca božićnica isplatiti u razmjernom djelu, neovisno o datumu prestanka radnog odnosa.

"Smatramo da je i pravedno i pravično da svaki sezonac ima pravo na dio božićnice, ovisno o trajanju radnog odnosa, a ne da pravo ostvaruju samo oni kojima radni odnos prestaje neposredno prije Božića. Na koncu, svi radnici daju doprinos ostvarenju dobrih rezultata, i stalni i sezonci, pa imaju pravo i na određenu prigodnu nagradu", naglasila je predsjednica Odbora za turizam SIKD-a te istakla korektnost, otvorenost i iskrenost socijalnih partnera tijekom pregovora.

"Svi pregovarači, SIKD-ovi, STUH-ovi i poslodavčevi, izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorom. Vjerujem da će i radnici Plave Lagune dijeliti naše zadovoljstvo. U SIKD-u, koji je većinski sindikat u Plavoj laguni, uvijek ističemo Plavu Lagunu kao pozitivan primjer, u kojem je omjer stalnih i sezonskih radnika u korist stalnih. Oko 70 posto zaposlenih čine stalni radnici i stalni sezonci, dok tek 30-tak posto radnika je sezonskih koji se uglavnom vraćaju svake godine.  Takav omjer zaposlenih zasigurno doprinosi i dobrim poslovnim rezultatima i stabilnosti društva", zaključuje Marina Cvitić. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter