Radnicima duguju 2 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je vecinski vlasnik Industrogradnje Josip Galinec podnio ostavku na mjesto predsjednika Uprave u toj firmi, odmah su se pojavila nagadanja da bi se takav potez micanja odgovornosti mogao odraziti na bivše zaposlenike Bojoplasta. Ta je tvrtka na celu s Galincem 2008. godine kupila najveci pojedinacni paket dionica Bojoplasta, koji je svoj krah doživio nedugo nakon preuzimanja Industrogradnje.

Radnici su i ranije upozoravali da je nova Uprava firmu bacila na koljena, a njihovim preuzimanjem Bojoplast je u manje od godinu dana potpuno ugasio pogon, dok su radnici završili na Zavodu za zapošljavanje. Jedna od bivših djelatnica Bojoplasta veli da je Industrogradnja vec duže u lošem položaju jer je tvrtka s nekad pet tisuca zaposlenika ostala na svega 500 djelatnika, tim više što je vec lani bilo poznato da Galinec na osnovi doprinosa i poreza duguje cak 30 milijuna kuna. No, duguje se i radnicima Bojoplasta koji su još 2009. godine pravdu zatražili i sudskim putem, želeci da im poslodavac isplati zaostale place, otpremnine, naknade za jubilarne naknade, regres, solidarne pomoci i naknade za bolovanje.

U postupku na pulskom Opcinskom sudu svoja prava još pokušava izboriti 48 bivših zaposlenika, a procjenjuje se da im bivša firma, ciji je vlasnik zagrebacka Industrogradnja, duguje oko dva milijuna kuna u bruto iznosu. No, što ce biti sa sudskim postupkom, još se ne zna, buduci da je Bojoplast od studenog prošle godine u stecaju, a odluku hoce li se spor nastaviti treba donijeti stecajni upravitelj.

Po zadnjim informacijama, kompletno zemljište Bojoplasta optereceno je hipotekom, a u vlasništvu tvrtke nalazi se i šest apartmana u Novigradu, tri stana u Porecanki, gradevinsko zemljište nasuprot stare bolnice u Puli i dionice poduzeca Jadranka s Malog Lošinja. Procijenjeno je da samo zemljište na kojem se nalazi upravna zgrada vrijedi oko šest milijuna eura.

Ulaskom u stecaj Trgovacki sud u Pazinu pozvao je vjerovnike Bojoplasta da prijave svoje tražbine na adresu stecajnog upravitelja Zdravka Sekija iz Rijeke. Uskoro, tocnije 14. sijecnja na zakazanom sudskom rocištu trebalo bi se odlucivati o prijavljenim tražbinama. U jednom od izvješca koje je stecajni upravitelj dostavio sudu naznaceno je da je Bojoplastov racun u blokadi više od 60 dana s evidentiranim nepodmirenim obvezama u iznosu od 13,5 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter