Radnicima dionice Uljanika, uz popuste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši i sadašnji radnici Uljanika dobit ce priliku, kako doznajemo, otkupiti dionice svoje tvrtke po cijeni od 51,23 kune uz popust od jedan posto po godini radnog staža u tom brodogradilištu te uz daljnji popust od 20 posto. Takvu bi odluku na današnjoj sjednici trebala donijeti Vlada koja je prije tri mjeseca najavila da ce Uljanik privatizirati kroz radnicko dionicarstvo i dokapitalizaciju.

Pravo na sudjelovanje u ESOP programu (Organizirano radnicko dionicarstvo) imat ce svi sadašnji radnici, njih 2.674 koji su zaposleni na neodredeno vrijeme, bivši radnici Uljanika koji su imali isti radni status, te radnici u tvrtkama u kojima je Uljanik vlasnik više od 50 posto udjela.

Onima koji se odluce na takav potez država ce na propisanu cijenu obracunati po jedan posto popusta za svaku godinu staža, te daljnjih 20 posto, pa to znaci da ce jedna dionica radnika koji u pulskom brodogradilištu ima 10 godina staža na kraju koštati oko 37 kuna.

U srijedu se na Zagrebackoj burzi Uljanik prodavao po cijeni od 60 kuna, što znaci da bi radnik s 30 godina staža dobio popust od gotovo 50 posto na trenutnu tržišnu cijenu. Inace nominalna cijena Uljanikovih dionica je 300 kuna.

Uvjet da se radnicko dionicarstvo provede je da radnici iskažu volju kupiti najmanje 39,04 posto dionica Uljanika. Ukoliko interes bude i veci, Vlada je osigurala dodatnih 45 posto dionica Uljanika, pa ce radnici tako dobiti priliku otkupiti oko 84 posto dionica tog brodogradilišta.

Radnici ce na kraju ukupan iznos uplacivati jednokratno, što znaci da ce onaj tko kupi, primjerice, sto dionica Uljanika, a ima 30 godina staža, državi jednokratno uplatiti 256 kuna. Uz to, radnici ce se morati obvezati na to da ce dionice u svom vlasništvu zadržati najmanje pet godina i moci ce ih prenijeti jedno posebnim društvima koja ce sami osnovati radi provedbe organiziranog radnickog dionicarstva. No, ta društva takoder nece moci prodavati dionice pet godina.

To je pocetak privatizacije pulskog Uljanika, a nakon toga bi trebala uslijediti dokapitalizacija. U njoj ce, kako je izvijestio prvi potpredsjednik Radimir Cacic, sudjelovati fondovi gospodarske suradnje i Uljanik plovidba preko zajednicke tvrtke, te mirovinski fondovi. Nakon toga ce se naravno izmijeniti i vlasnicka struktura u Uljaniku.

Privatizacija Uljanika uvod je pak i u privatizaciju 3. maja, jer bi nakon završetka procesa svoje privatizacije Uljanik trebao preuzeti rijecko brodogradilište. Buduci da je Uljanik vec povezan s "Viktorom Lencem", cilj je na kraju objediniti sjevernojadransku brodogradnju. (Jagoda MARIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter