Radnici Uljanik TESU SZZ-a vec tri mjeseca ne rade petkom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok se u Hrvatskoj pregovara o mogucnosti da Vlada financijski pomaže onim tvrtkama koje odluce ne raditi petkom, u Istri jedna tvrtka tako posluje vec tri mjeseca. Rijec je o tvrtki Uljanik TESU SZZ proizvodnja strojeva za zavarivanje i rezanje, koja djeluje unutar zidina pulskog brodogradilišta, a nekad je imala pogon na mjestu gdje je sada trgovacki centar Bricostore u Šijani. Tvrtka broji 85 radnika, od kojih 65 radi u proizvodnji.

Nevio Kirac, glavni povjerenik Sindikata metalaca i predsjednik radnickog vijeca u toj tvrtki, jucer nam je izjavio da su pocetkom godine zabilježili pad narudžbi zbog svjetske krize i pogotovo zato što 95 posto proizvodnje izvoze, od Dubaija do Singapura.

- Zbog toga smo u travnju s Upravom donijeli odluku da ne radimo petkom, a da se radnicima taj dan bilježi kao godišnji odmor. Takva preraspodjela ce trajati dok ne poraste broj narudžbi, veli Kirac. Upitan što ce se dogoditi ako kriza potraje, a proizvodnja se ove godine ne vrati na ranije razine, Kirac kaže da o tome za sada ne razmišlja. Pojašnjava da su se prilikom donošenja odluke o slobodnom petku vodili primjerima iz drugih zemalja gdje su mnoge tvrtke postupile po istom modelu da ne bi otpustile radnike zbog smanjenog obujma posla.

Zanimljivost vezana za tvrtku Uljanik TESU SZZ je da je od lani Goran Buic, nacelnik Opcine Medulin, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora.


Podijeli: Facebook Twiter