Dobra prošlogodišnja sezona i najava još bolje ovogodišnje dala je radnicima u turizmu krila da zatraže povecanje placa. Naime, u tijeku su kolektivni pregovori poslodavaca i Sindikata turizma i usluge (STUH) u gotovo svim istarskim i dalmatinskim hotelskim kucama o povecanju placa vec za ovu godinu.
Duška Loncar, tajnica STUH-a, nam kaže da su i ove godine place u turizmu ostale na prošlogodišnjoj razini, odnosno da su i dalje izmedu 15-16 posto manje od prosjecne u državi (5.363 tisuce kuna neto). Stoga se s obzirom na dobru prethodnu sezonu, ali i odlicne najave za ovu, te na temelju nacionalnog kolektivnog ugovora krenulo u kolektivne pregovore o povecanju placa, i to vec za ovu godinu.
- Kolektivni su pregovori u tijeku, tako da vam ne mogu govoriti o podacima vezanim uz njih. Naime, kolektivni je nacionalni ugovor od 1. svibnja predvidio povecanje placa za 1,5 posto, istice Loncar.
Prema podacima STUH-a, doduše za stalne radnike, iako bi se ta placa trebala isplacivati u jednakom iznosu i sezoncima, mada to cesto nije slucaj, najbolje su placeni kuhari, što je i najtraženije sezonsko zanimanje.
- Bruto placa za kuhare se u Istri krece oko sedam tisuca kuna. Iza njih su recepcionari s prosjecnom bruto placom 6.800 kuna, zatim konobari s 6.663 kune, dok su najslabije placene sobarice, tek 4.500 kuna bruto. No, te se prosjecne place razlikuju od regije do regije, a ove navedene se zapravo odnose na Istru.
Broj sezonaca prakticki se nije previše izmijenio u odnosu na lani. Dakle, i ovog ce ljeta u turistickim objektima raditi oko pet tisuca radnika, cime turizam, kao i svake godine, barem na nekoliko mjeseci smanjuje nezaposlenost u državi. Lani je, primjerice, tijekom sezone s evidencije HZZ-a zaposleno 4.229 osoba, od kojih je 2.128 bilo s podrucja istarske županije, dok su ostale potrebe zadovoljili nezaposleni iz drugih podrucja Hrvatske.
Loncar kaže da nema podatke što se tice sezonaca koji se zapošljavaju u kaficima i restoranima jer vecinom nisu clanovi njihova sindikata. (B. BAN, P. SOFTIC MEHMEDOVIC)
OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU