Radnici u Fincantieriju prevareni s predumišljajem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slucaj hrvatskih radnika koji su mjesecima radili bez place u brodogradilištu Fincantieri u Monfalconeu samo je jedan u nizu slicnih u talijanskoj brodogradnji u posljednjih dvadesetak godina, rekli su predstavnici talijanskih sindikata metalaca na konferenciji za novinare u Monfalconeu.
- Vaš se slucaj ipak razlikuje po tome što ste imali hrabrosti javno ustati, prekinuti s radom i ispricati svoju pricu. Time ste ucinili veliku stvar u borbi protiv iskorištavanja radnika u kooperantskim tvrtkama i u našim nastojanjima da se ovakve stvari više ne dogadaju. Zbog toga vam od srca zahvaljujem, rekao je Moreno Lukich, koordinator sindikata RSU u Fincantieriju.
- Kooperantski poslovi plodno su tlo za mnoge nepravilnosti, a ovo je jedna od njih. Prijavili smo slucaj financijskoj policiji da se utvrdi što se tocno dogodilo te koja je veza izmedu hrvatske tvrtke Euronavimont i talijanskog konzorcija CVM ciji je ona dio. Ovakve rupe u sustavu više se ne smiju ponavljati. Pritom moram naglasiti da sumnjamo da je rijec o prijevari s predumišljajem. Hrvatske radnike FIOM-CIGL ce pratiti i poduzeti sve sindikalne i pravne radnje da im se isplati zaslužena placa, porucio je Thomas Casotto, regionalni povjerenik sindikata FIOM-CIGL.
Predsjednik sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulic rekao je da i u hrvatskim brodogradilištima ima slicnih pojava.
- Sve se svodi na prodavanje radne snage pri cemu radnici za svoj rad dobivaju višestruko manje od onoga što brodogradilišta placaju tvrtkama u kojima su zaposleni, kazao je Bulic.
Prevarene radnike zanimalo je hoce li im se osigurati novi posao u Fincantieriju, a talijanskim sindikatima zahvalili su na njihovom angažmanu i nesebicnoj pomoci. Casotto im je obecao da ce talijanski sindikati uciniti sve da im osiguraju novo zaposlenje u nekoj od tvrtki kooperanata u Fincantieriju.


Podijeli: Facebook Twiter