Radnici TESU SZZ-a i dalje na "snalaženju"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon 24 dana provedena na prisilnom godišnjem odmoru u ponedjeljak se 80-ak radnika pulskog Uljanik TESU-a Strojevi za zavarivanje (SZZ) vratilo u tvrtku. No, nisu došli na posao, vec poslušati direktora Lenka Mendicu o tome kako posla nema te da ce i dalje biti na cekanju i dobivati minimalnu placu od 2.100 kuna.

- Ostat cemo na cekanju još najmanje mjesec dana, a direktor je najavio novi sastanak u studenom. Neki od naših radnika, rijec je o 10 do 15 njih, radit ce u Uljanik Brodogradilištu na opremanju brodovima, kao što su to radili i do sada, a nekolicina bi mogla raditi elektroinstalacije u toj tvrtki, kao kooperanti, veli Mirko Kapovic, clan radnickog vijeca.

I ?ino Šverko, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske, nam je rekao da je direktor Lenko Mendica obecao da ce pokušati prebaciti što više ljudi u Uljanik Brodogradilište, da rade kao kooperanti, dok nema posla u TESU SZZ-u, za što je došla potvrda i iz Uprave Uljanika.

- Na naše traženje da iduca placa bude veca od 2.100 kuna, koliko je svima podjednako placeno prije dva tjedna, direktor se obvezao provjeriti je li to moguce. Rekao nam je da su, iako je isplacena manja placa, doprinose platili po obracunu na punu placu, zakljucio je Šverko.

Zaposlenik ove tvrtke Doriano Šain pojasnio nam je kako funkcionira nova politika u TESU SZZ-u koja je u primjeni od prošlog tjedna.

- Od ukupno 80-ak radnika, na posao je pozvano njih nekoliko da obave nedovršene poslove. Kolege su me izvijestile da radi od tri do pet radnika, a neki dan ih je radilo deset. Uglavnom, rade dok ne dovrše posao, a to traje dva-tri dana. Potom ponovno idu na cekanje, a kako je najavljeno, svi ce dobiti jednaku naknadu od 2.100 kuna, i oni koji rade i oni koji su doma na cekanju, pojasnio je Šain i dodao da, prema njegovim saznanjima, radnici koji sada rade nisu dobili nikakvu pismenu odluku o privremenom povratku na posao, niti koliko ce to trajati.

- Radnici su vlasnici tvrtke i trebali bi znati što se dešava, a prema nama se odnose kao prema nekakvim najamnim radnicima, mišljenja je Šain. (P. GREGOROVIC).


Podijeli: Facebook Twiter