Radnici TESU-a: Riješite nas tereta ovrha!

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Stotinu i sedam radnika Uljanik TESU-a u petak od 7 do 11 sati bili su u štrajku upozorenja kojim su željeli ukazati na nezavidnu financijsku situaciju u tvrtki opterećenoj s 35 milijuna kuna duga, koja im duguje 4,5 plaće. Istodobno ih vlasnik, država, blokira te ovrhama podmiruje porezni dug, a Centar za restrukturiranje i prodaju još uvijek ne raspisuje drugi krug privatizacije, iako je Uljanik grupa u prvom krugu iskazala interes za kupnju.

Doduše, predsjednik Uprave Nevio Bugarin objavio je da je, nakon ulaska u predstečajnu nagodbu, račun u srijedu deblokiran, pa će im biti isplaćena preostala polovica plaće za lanjski studeni. Formirano je predstečajno vijeće, a pregovori s vjerovnicima (svom vlasniku, državi, duguju najviše) bi tek trebali početi, dok bi se cijeli postupak trebao okončati u roku od 120 dana.

Radnicima okupljenima u središnjoj hali obratio se predsjednik štrajkaškog odbora Denis Mofardin, kazavši da radnici žele da se zna kako se prema njima odnosi vlasnik, RH.  

- Mi nismo socijala i ne tražimo da nas netko financira, možemo se financirati, samo nam to treba dopustiti. Imamo proizvod i tržište, ugovore i vjeru u svoje mogućnosti i u svoje poduzeće, imamo kupca, ali i vlasnika koji nas gura u propast  zbog sebi znanih razloga. U čijem interesu rade institucije koje ne rade svoj posao? U čijem interesu radi Fina, u čijem CERP? U interesu radnika svakako ne, a niti u interesu RH. Ako Hrvatskoj ne treba proizvodno poduzeće, 95 postotni izvoznik s poslom, proizvodom i tržištem, onda ova država nema budućnosti. U štrajku smo da bismo svima obznanili odnos našeg vlasnika prema nama i da bismo možda promijenili taj odnos. Trgnite se ljudi, provedite predstečajnu nagodbu i oslobodite nas tereta ovrha, proglasite drugi krug privatizacije kada već imamo zainteresiranog kupca (Uljanik grupa, op. a.), kazao je Mofardin te izmamio pljesak radnika.

Štrajkašima se obratio i Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, najavivši da će radnici, "ukoliko se ništa ne dogodi danas i u ponedjeljak", izaći izvan zidina, ispred ureda gradonačelnika i župana. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter