Radnici TESU-a opet bez place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici Uljanik TESU-a u srijedu nisu dobili place za kolovoz unatoc prethodnom obecanju. Naime, direktor TESU-a Vlado Matoševic prilikom mirenja sa sindikalnim predstavnicima 17. rujna najavio je da ce placa za kolovoz biti isplacena do kraja rujna. Upravo je kašnjenje dviju placa bio razlog najave štrajka sredinom ovog mjeseca. Nakon mirenja 18. rujna isplacena je placa za srpanj zahvaljujuci pristiglom avansu iz Uljanik Brodogradilišta.

Direktor TESU-a u svom je pisanom odgovoru u srijedu sindikatu najavio da ce pola place za kolovoz isplatiti u ponedjeljak 5. listopada, doznajemo od Rajka Kutlace, glavnog povjerenika Sindikata Istre i Kvarnera za Uljanik. "Ostaje na nama da se dogovorimo koliko možemo tolerirati zaostatke", veli on. O tome ce biti rijeci na skupu radnika najavljenom za petak. "Nisam za toleranciju kašnjenja placa, ali s druge strane poduzece ima teškoca s likvidnošcu i problem je ocito dugorocan", smatra Kultaca.

Radnici su nepovjerljivi prema obecanjima, proizlazi iz izjave jedne zaposlenice TESU-a koja nas je nazvala žaleci se na ponovno kašnjenje place. "Mi nemamo od cega namiriti niti dozvoljene minuse na tekucem, pa od cega cemo onda živjeti, od obecanja?", žali se ona. Oko 150 zaposlenika ove tvornice elektricnih strojeva i uredaja, nekad u sastavu Uljanika, danas nedefiniranog vlasništva, ozbiljno se pribojava za svoju buducnost.

Matoševic nam je nedavno potvrdio da tvornica ima posla, ali vrlo teško naplacuju svoja potraživanja od hrvatskih brodogradilišta. Poseban problem im je naplata duga od 3. maja, koji ni sam nema za place radnicima. Ovih dana trebala bi stici naplata duga od splitskog brodogradilišta da bi mogli isplatiti placu u ponedjeljak. Da bi se izbavili iz ambisa u koje ih vuku gubitaši, TESU se okrece drugim pretežno izvoznim tržištima.


Podijeli: Facebook Twiter