Radnici TESU-a: Kosor nam je maceha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"To je sramota živa. Sve su pokrali. Ovako se više dalje ne može. Tri mjeseca nismo dobili kune, a pravu placu od prosinca. Pola ljudi je na bolovanju, psihicki i fizicki potpuno smo iscrpljeni. Nemamo za osnovne životne potrebe. O jednom potpisu ovisi hoce li se razriješiti naša situacija.

Kosor je stvarno maceha. Neka probaju oni u Vladi preživjeti bez place. Prošli su svi rokovi, sva obecanja. Može ih biti sram." Izrekli su to radnici Uljanik TESU-a d.d. ocajni u pokušaju da spase svoja radna mjesta. Uz gromoglasno zviždanje uputili su se u srijedu u vrijeme marende na most na Bulevaru da bi još jednom ukazali na svoju agoniju.

"Receno nam je da ce placu riješiti u roku od tri dana, a prošla su od tada tri mjeseca. Nedostaje jedan potpis vlasnika, Ministarstva financija, kojim bi se garantiralo da kredit nece morati vracati Uljanik u slucaju da TESU zapadne u teškoce. Sve ovisi o jednom potpisu. Medutim, onima koji odlucuju 150 radnika ne znaci ništa kada imamo 350.000 nezaposlenih. Ipak, ovo je poduzece koje ima posla na svjetskom tržištu i perspektivu, ali ne da im se šansa", rekao je ?ino Šverko, predsjednik prijelaznog Nadzornog odbora.



Definitivno je utvrdeno da je vlasnik TESU-a Ministarstvo financija i ono bi trebalo preuzeti odgovornost za svoje poduzece, dodaje Rajko Kutlaca, predsjednik Štrajkackog odbora.

Prozvao je premijerku Jadranku Kosor, ministra financija Ivana Šukera i ministra gospodarstva ?uru Popijaca da nemaju hrabrosti donijeti odluku kojom postaju stvarni jamac kredita. TESU ne traži nemoguce nego kredit od par milijuna kuna da bi mogao samostalno poslovati, kaže Kutlaca.

Vlada je naime dala jamstvo za kredit koji bi se realizirao putem Uljanika. Sada Uljanik od Vlade traži garanciju da ne mora vracati kredit umjesto TESU-a ako ta tvrtka ne bude mogla vratiti dugove. Smijenjena uprava toga poduzeca sklapajuci nepovoljne poslove nagomilala je dugove koji su tvrtku doveli do blokade. Premda je nova uprava zahvaljujuci uspješnom poslovanju u roku od tri mjeseca prepolovila visinu blokade, dalje ne mogu bez pomoci kredita da bi deblokirali racun. (J. ORLIC, snimio N. LAZAREVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter