Radnici TESU-a dobili plaću, štrajk u mirovanju

Da bi štrajk bio prekinut, očekuje se uspostava redovitih mjesečnih isplata (M. MIJOŠEK/Arhiva)
Da bi štrajk bio prekinut, očekuje se uspostava redovitih mjesečnih isplata (M. MIJOŠEK/Arhiva)

Nakon što im je prošlog tjedna stigla polovica prosinačke plaće, radnici TESU-a jučer su dobili i plaću za siječanj, štrajk je ušao u fazu mirovanja do ispunjenja ostalih zahtjeva i radnici su nastavili svoj posao. Naime, osnovni uvjet "mirovanja" bila je isplata jedne i pol plaće, a da bi štrajk bio prekinut, očekuje se uspostava redovitih mjesečnih isplata. Rajko Kutlača, pulski povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije kaže da se sljedeća plaća, ona za veljaču, očekuje u lipnju.

- Štrajk je u mirovanju, što znači da će ljudi i dalje raditi, ali će zahtijevati isplatu jedne plaće mjesečno. Štrajkaški odbor svjestan je situacije u kojoj se nalazi firma pa nije zahtijevao isplatu svih zaostalih plaća odjednom, no, rješenje generalnog problema TESU-a, a time i svih dospjelih plaća, očekujemo putem privatizacije, rekao je Kutlača. Budući da je ispunjen osnovni uvjet štrajkaškog odbora, radnici u petak ipak neće izaći na pulske ulice, niti idućeg tjedna pred Vladu, kao što su ranije najavili. 

Dugoročno rješenje

Na svojoj jučerašnjoj sjednici štrajkaški je odbor zaključio da isplatom jedne i pol plaće problem Tvornice "nije ni izbliza riješen", pa će odbor zasjedati do ispunjenja svih zahtjeva, pogotovo uspostave redovite isplate plaća. U odboru, nadalje, inzistiraju na dugoročnom rješenju problema, što podrazumijeva financijsku stabilizaciju i privatizaciju društva. Zahvaljuju se svima, pogotovo kolegama iz Sindikata strojovođa Hrvatske koje se odlučile štrajkom solidarnosti podržati "tesuovce".

Potreba za štrajkom solidarnosti ne prestaje budući da štrajk u TESU-u nije završen, a problemi nisu riješeni, stoji u odluci štrajkaškog odbora u kojem, na koncu, poručuju da sve aktivnosti i odluke donose radi opstanka društva te ispunjavanja svih obveza prema kupcima i poslovnim partnerima. Njima je, pak, upućena zahvala zbog razumijevanja situacije u kojoj se radnici nalaze, ali i prepoznavanja namjere radnika da ne naškode naručiteljima.

Plaća je stigla jučer u popodnevnim satima, baš kao što je bio najavio predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević, dok je istoga dana ujutro o situaciji u Tvornici na izvanrednoj sjednici zatvorenoj za novinare raspravljalo Gospodarsko-socijalno vijeće IŽ-a. Prenoseći zaključke sa sjednice, predsjednik Vijeća Boris Sabatti kazao je da je TESU perspektivna izvozna tvrtka koja ima posla, ali je zbog određenih okolnosti trenutačno u problemima. Smatra da su problemi rješivi, i to u suradnji s Vladom.

- TESU je u 100-postotnom državnom vlasništvu, tako da od Vlade, Ministarstva financija i CERP-a očekujemo da zajednički  pokušamo riješiti taj problem. GSV je dopis s ovim zahtjevom uputio ministru financija i CERP-u, a isto su prošli tjedan učinili i pulski gradonačelnik te župan. Jako je bitno naglasiti da je Županiji, ali i GSV-u, važno da se radnicima isplate plaće u što kraćem roku, naglasio je Sabatti.

Kutlača je rekao da su oba sindikata (SIKD i SMH) tražila raspravu na sjednici GSV-a smatrajući da je TESU dovoljno značajan na lokalnoj, ali i na nacionalnoj razini, i po svome proizvodu i po veličini i po ulozi proizvodnog i izvoznog poduzeća.

- O Tvornici se treba otvoriti rasprava na svim nivoima, pa tako i na nivou GSV-a. Želimo, a to je i zaključak Vijeća, da Vlada riješi pitanje TESU-a: kratkoročne probleme isplate plaća i dugoročne probleme u poslovanju. Također mislimo da je ova rasprava kvalitetna zato što je bilo govora o životnim pitanjima privrede u Županiji i mislim da je to jedno od temeljnih načela po kojima bi GSV trebao raditi. Očekujemo da će Vlada prepoznati svu snagu koja podupire TESU-u na lokalnoj razini i da će se konačno donijeti rješenje, ono postoji, svi ga znaju, samo je potrebna dobra volja vlasnika. Dakle, nužna je privatizacija TESU-a, a u međuvremenu je potrebno, po principu MiD-a i sličnih poduzeća, omogućiti život radnicima, veli Kutlača.

Dodatni pritisak

Nenad Seifert, direktor riječkog regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca, također je podržao zahtjeve sindikata.

- Ovo je bila sjednica GSV-a na kojoj nije bilo pretjerane rasprave. Sva tri socijalna partnera su se vrlo jednostavno složila o cijeloj ovoj priči. Vidimo da postoji problem i dva prijedloga kvalitetnih rješenja. Budući da je vlasnik država, znamo tko može donijeti rješenje. Mi smo se, kao GSV, usuglasili o zaključcima. Rasprava je bila vrlo kratka i nadam se da će uroditi plodom, da će ovo biti dodatni pritisak na Vladu, ministarstva financija i gospodarstva da se problem riješi i da ova perspektivna tvrtka nastavi raditi uspješno kao do sada, izjavio je Seifert. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter