Radnici TESU-a danas na ulicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici Tvornice elektricnih strojeva i uredaja danas su na ulicama. Prosvjed pocinju u 11 sati pokraj glavne porte Uljanika kod direkcije, na simbolican dan, 8. mart.

Povorka odlazi do Foruma gdje pozivaju da im se pridruži gradonacelnik Pule Boris Miletic. S njim ili bez njega, nastavljaju Kandlerovom, Giardinima i Flanatickom do zgrade Županije, pa nazad Ulicom Sergijevaca prema glavnoj porti Uljanika.

Štrajkaški odbor poziva da im se pridruže svi bivši radnici ovog poduzeca, njihovi umirovljenici, svi radnici koji ne dobivaju placu i ostali gradani koji ih žele podržati.

Prema rijecima clana odbora Rajka Kutlace, TESU priželjkuje da iznova postane dio Uljanik grupe. Prema našim neslužbenim informacijama, to bi se i moglo dogoditi u utorak.

Ono što je ovog trenutka najvažnije jest hitno imenovanje uprave i nadzornog odbora da bi poduzece moglo funkcionirati. Nakon što je prošle srijede direktor podnio ostavku i otkaz, a to je i bio jedan od zahtjeva štrajkaša, poduzece više nema niti jednog clana uprave.

Nadaju se da ce bitne odluke u utorak donijeti Skupština dionickog društva koju saziva vlasnik. Tko je vlasnik TESU-a, znat ce se kada sazivac donese dokumente. U utorak se u Uljaniku ocekuje državni tajnik Ruder Friganovic.

Radnicima ovog poduzeca - njih 138 - danas je ugrožena egzistencija i radna mjesta, na što upozoravaju i ovim javnim prosvjedom. Nisu dobili placu za prosinac i sijecanj, a nedostaju i sredstva za nastavak proizvodnje.

Ovo je poduzece nekada imalo 1.200 radnika, a danas ih je ostalo u sklopu Uljanik TESU-a d.d. tek deset posto. Oni ne odustaju od borbe za svoja radna mjesta.


Podijeli: Facebook Twiter