Radnici TESU-a bez dvije place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok je Uljanik u ponedjeljak podijelio placu za kolovoz, 150 radnika Uljanik TESU-a d.d. nisu do danas dobili placu niti za srpanj. Vec skoro dva mjeseca rade bez primanja.

- Radnici su izgubili strpljenje. Moraju prehraniti obitelj, platiti kredite i racune. Užasno nam je teško. Želimo raditi i živjeti od svoga rada, rekao je u ime svojih kolega Denis Mofardin, povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera TESU na današnjoj  konferenciji za novinare.

Premda je placa i do sada znala kasniti koji dan, ovo je prvi puta da kašnjenje prelazi u drugi mjesec. Prema kolektivnom ugovoru isplata treba biti do 15. u mjesecu. Osim place za srpanj i kolovoz radnici nisu dobili niti regres koji je trebao stici do 15. srpnja.

- U vrijeme kada djecu treba opremiti za školu još je teže ostati bez prihoda. Zbog svega toga sindikati su pokrenuli postupak za štrajk. Kada placa pocne preskakati jedna drugu teško nas mogu uvjeriti da ce biti bolje, smatra Kutlaca.

Premda sindikati ocekuju da ce se ovih dana pronaci novac za isplatu placa, buducnost poduzeca donijela bi privatizacija i strateški partner koji može otvoriti novo tržište. Medutim, u situaciji kada se ne zna što je vlasništvo TESU-a i tko ga prodaje to je nemoguce. Ne zna se je li vlasnik Ministarstvo financija ili Uljanik?

Upravo neriješen vlasništvo otjeralo je talijanskog partnera ASI Ansaldo koji je imao namjeru dokapitalizirati ovo poduzece. U prvom je polugodištu ovo poduzece poslovao s dobitkom, prvenstveno zato što su sa Ansaldom osigurali dodatno tržište i financiranje proizvodnje.

Sindikati zamjeraju upravi poduzeca što od 2003. od kada su se izdvojili iz Uljanika do sada nisu uspjeli napraviti dovoljan pritisak da se pitanja vlasništva riješe. Trebali su, mogli su, imali su vremena. Neozbiljno je tražiti strateškog partnera ako ne znaš tko ti je vlasnik, zamjera ?ino Šverko, glavni povjerenik sindikata metalaca u Uljaniku. TESU pripada oko 10 posto pomorskog dobra kojeg ima Uljanik i potrebno je žurno izdvojiti se od Uljanika iako rade unutar zidina arsenala. Uljanik je pomogao pri spašavanju Lenca zbog cega ne bi pomogli da se i ovo poduzece sa 150 zaposlenih što prije privatizira i krene naprijed, veli Šverko.

Kako doznajemo od sindikalista navodno je Uljanik 2003. godine prepustio Ministarstvu financija vlasništvo u poduzecu TESU umjesto vracanje kredita. Medutim još uvijek je Uljanik uknjižen kao pretežni vlasnik dionica TESU-a, i to je veliki problem.

Tvornica elektricnih strojeva i agregata izdvojena je još ranije iz Uljanika u procesu restrukturiranja brodogradilišta kada su se sve djelatnosti izvan brodogradnje izdvajale iz Uljanika. Isto tako i sam TESU doživio je slican proces. Iz njega su se izdvojila i privatizirala nekoliko poduzeca. Rasklopni uredaji i automatika koji su nekada radili na podrucju današnjeg Kauflanda sa cetrdesetak zaposlenih danas je u stecaju, s izvjesnom likvidacijom. Strojevi za zavarivanje imaju manje posla i ne rade petkom. Preostali su još Agregati sa 24 zaposlenih, Elektronika, te manje tvrtke TESU Elektronika, TESU remont i servis, TESU instalacije.


Podijeli: Facebook Twiter