Radnici Styrije Austrija podržali vecernjakovce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnicko vijece Styria media group , koje okuplja sve radnike u austrijskim tvrtkama Styrije, podržalo je zahtjev štrajkaša Vecernjeg lista za stabilnim i trajnim kolektivnim ugovorom, zatraživši od uprave tog poznatog lista da obnovi pregovore sa sindikatom kako bi postigli dogovor.

"Radnicko vijece Styrije izražava solidarnost sa zahtjevom Vecernjeg lista za stabilnim i trajnim kolektivnim ugovorom. Zahtijevamo od uprave tog poznatog lista da obnovi razgovore sa sindikatima Vecernjeg lista kako bi se postigao dogovor i usuglasio trajni kolektivni ugovor", stoji u dopisu koje je Radnicko vijece Styira media group u srijedu uputilo Sindikatu novinara Hrvatske (SNH).

Radnicko vijece Styrije s velikom zabrinutošcu prati razvoj dogadaja u Vecernjem listu, a cinjenicu da je kolektivni ugovor otkazan smatra teretom za odnose poslodavca i radnika.

"Osnaživanje solidarnosti važno je narocito u vremenima ekonomske nesigurnosti", podsjecaju austrijski kolege.

Pozivaju takoder da uprava prestane koristiti dvotruke standarde prema stalno zaposlenima i tzv. slobodnim novinarima koji rade u Vecernjem listu, koristeci druge da onemoguci štrajk prvih.

"Vrlo je važno izbjeci uspostavljanje 'dvoklasnog društva' medu novinarima. Takvi potezi nisu dobri ni za poduzece, ni za povjerenje, ali ni za novinarstvo u cjelini. Nužno je hitno uspostaviti jedinstvene kriterije za sve, i jedinstvene standarde bar za sve medije u sklopu hrvatske grane Styrije, kao i za svaku profesionalnku skupinu. Samo takav pristup uspostavlja transparentnost, usporedivost, predvidivost i sigurnost za sve. Tako se osnažuje temeljno povjerenje, izgraduje temelj za održivo zadovoljstvo i uspjeh, koje razvijaju svi i koje uživaju svi", kažu austrijski radnici Styrije, koristeci govor radnickoga samopouzdanja kakvim se u Hrvatskoj nigdje ne govori.

Jutros je štrajkaše prijemom podržao i predsjednik Republike Ivo Josipovic.

Potpora još tri sindikata

Hrvatska udruga sindikata
(HUS), Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske priopcili su danas da podržavaju novinare Vecernjeg lista u njihovom štrajku.

Upozoravajuci na ucestalu pojavu da se radnike na sve nacine onemogucava u ostvarenju prava na štrajk, HUS je najoštrije osudio svako ponašanje usmjereno na uskratu i ogranicenje prava na štrajk, radnike u štrajku pozvao da svoja prava brane i ostvaruju sukladno hrvatskim zakonima i medunarodnom pravu, a protiv odgovornih za kršenje prava na štrajk pokrenu kaznene i druge postupke.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) takoder podržavaju novinare Vecernjeg lista u njihovom štrajku.

"Protivimo se kolonijalnoj politici stranih poslodavaca, koji se u RH ponašaju suprotno standardima na podrucju radnickih prava koje primjenjuju u maticnoj zemlji. Stoga borbu vecernjakovaca za kolektivni ugovor doživljavamo kao borbu za dostojanstvo hrvatskih radnika zaposlenih kod stranih poslodavaca", navodi se u priopcenju.

Sindikalce zabrinjava što takvi strani poslodavci pritisak na štrajkaše vrše uz pomoc zaštitarskih službi i radnika u izdvojenim tvrtkama, okrecuci hrvatske radnike jedne protiv drugih.Pitaju se trebaju li u svojoj kuci, a radno mjesto je drugi dom radnika, raditi u ozracju prijetnje i nadzora ili ponovno poceti osnivati vlastite cuvarske službe u sklopu tvrtki i ustanova ili cemo i dalje nastaviti s militarizacijom radnog okruženja i društva.


Podijeli: Facebook Twiter