Radnici Sipra dobili su najveći K-15

REUTERS
REUTERS

Radnici tvrtki koje su u stranom vlasništvu i ove godine mogu računati na najveće regrese za godišnji odmor. Takva je godinama slika i prilika i u Istri ukoliko se analizira isplata popularnog K-15. Sipro je po tom pitanju najizdašniji. Njihovih 60-ak radnika dobilo je, kao regres, pola mjesečne plaće. Isto kao i protekle godine. S obzirom da je prosječna neto plaća u toj tvrtki 7.800 kuna, to znači da su radnici dobili u prosjeku 3.900 kuna. Ova umaška tvrtka, u vlasništvu talijanskog Sicada, proizvodi samoljepljive trake za pakiranje, maskiranje te specijalne proizvode čija je baza ljepilo iz otapala, a izvozi više od 90 posto proizvodnje.

Drugi po visini nagrade je Calucem gdje su radnici dobili regres u visini trećine svoje plaće. S obzirom da je prosječna neto plaća nešto veća od 10.000 kuna, dolazimo do podatka da će biti isplaćen prosječan regres veći od 3.400 kuna. No, kao i u Sipru, isplata se razlikuje od zaposlenika do zaposlenika, ovisno o plaći. To znači da su menadžeri dobili nekoliko tisuća kuna više od radnika.

Treći najveći regres u Istri dobili su radnici tvrtke Bina-Istra upravljanje i održavanje. No, njihovi radnici dobiveni novac, 3.000 kuna, nisu potrošili već uložili u dobrovoljni mirovinski fond. To im donosi dodatne benefite - poticaj države, prinos fonda i povećanje plaće zbog ostvarene porezne olakšice.

Istarska tvrtka

Calucem je pulska tvornica cementa, a po visini isplate regresa slijede ju tvornice s Labinštine: cementara Holcim iz Koromačna (koja ima kamenolome u Šumberu i Plovaniji) i tvornica vapna I.T.V. iz Mosta Raše. U I.T.V.-u i Holcimu su isplatili 2.500 kuna regresa po radniku, a u pićanskom Rockwool Adriaticu 2.250 kuna. Sve nabrojene tvrtke su u stranom vlasništvu. Sipro je u vlasništvu Talijana, Holcim drže Švicarci, Calucem Englezi, I.T.V. Austrijanci, Rockwool Adriatic Danci, a Bina-Istru upravljanje i održavanje - Francuzi. Jedina istarska tvrtka koja se po tom pitanju može mjeriti s najboljima je žminjski Rudan. Radnicima su isplatili regres od 2.500 kuna.

Kod istarskih hotelijera Plava laguna je uvijek isplaćivala najveće regrese za godišnji odmor, a tako je i ove godine. Radnici će dobiti 70 kuna bruto po danu godišnjeg odmora, dakle oko 1.631 kunu ako računamo da prosječan godišnji odmor traje 23,3 dana. Taj porečki hotelijer je u većinskom vlasništvu čileanske obitelji hrvatskih korijena - Lukšić.

Puno ili malo

Na takav regres će moći računati i radnici Istraturista od iduće godine kad se njihova tvrtka pripoji Plavoj laguni. No, ove godine će radnici umaškog hotelijera dobiti 40 kuna neto po danu godišnjeg odmora. Plava laguna i Istraturist svojim su radnicima već s plaćom za mjesec srpanj isplatili dio regresa na način da je stalnim radnicima isplaćena polovica regresa za godinu, dok je sezonskim radnicima isplaćen razmjerni dio regresa na koji su ostvarili pravo do 31. srpnja. Preostali dio i u Plavoj laguni i u Istraturistu stalnim radnicima bit će isplaćen najesen, a sezonskim radnicima s isplatom posljednje plaće.

Porečka Valamar Riviera, koja ima hotele i u Rapcu, Dubrovniku te na otoku Krku, isplatit će s plaćom za rujan regres od 52 kune neto po danu godišnjeg odmora, odnosno prosječnih 1.211 kuna. Uobičajeno je da za sezonske radnike ta naknada dolazi po fizičkom prestanku rada, jer im se tada može obračunati točan broj dana godišnjeg odmora. Inače, većinski paket dionica Valamar Riviere drže Austrijanci.

Radnicima u javnim službama u 2017. godini je nakon dugo godina ponovno isplaćen regres. Dobili su 1.250 kuna. Puno ili malo? Ovisno o tome gleda li se s perspektive onih koji regres nisu dobili ili onih koji su dobili po nekoliko tisuća kuna. (Paulo GREGOROVIĆ)Podijeli: Facebook Twiter